Бугарската опозиција предлага намалување на пратеничките плати за 500 лева

БСП остро го критикува предвиденото зголемување на парламентарната плата за 90 лева. Таа, исто така се однесува на членови на високи моќни позиции од власта и претседатели на комсии. Зголемувањето се јавува на сметка на нови даноци, сиромаштија и нееднаквости. “Во овој момент, уште еднаш, да си ја зголемиш платата е неправедно и неморално“, рече лидерот на бугарската опозиција Корнелиа Нинова.

Пред медиумите претседателката на БСП Нинова ја претстави позицијата на својата партија, а таа е платата на пратениците да биде намалена со 18 % или 543 лева.

Нинова нагласи дека нејзината партија во рамките на овој парламент предлага два пати да не се зголемуваат платите на пратениците и тоа било отфрлено.

БСП предлага 2796 лева да биде износот на платата за пратениците.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*