Од читателите

Созреани се условите за отворање на “Музеј на Македонските песна и ора“

Од ден во ден, од година во година, за жал, се повеќе созреаа условите и се наметна потребата за отворање ,,Музеј на Македонските песни и ора”…, во кој музејските поставки би ги сочинувале експонати со македонски мелос, во прилог со податоци за регионот од кој потекнуваат, мелографирани нотни записи, аудио […]

Еден лав молчи од страв!?

Генералот Стојанче Ангелов несомнено е еден од луѓето кои заслужуваат признание за неговото саможртвување во војната од 2001, каде што цврсто и без тронка сомнение застана на браникот на татковината. Покрај ова, на Генералот треба да му се оддаде и почит за неговата борба за бранителите со глас, а не […]

Наместо да го покажува своето античко потекло, владиката Петар да објасни каде ги потроши парите добиени од Груевски?

Наместо да го покажува своето античко потекло, добро би било владиката Петар да ѝ каже на македонската јавност каде се потрошени огромните финансиски средства, добиени од Владата во времето на Груевски. Нека нѐ запознае исто така и со својот албански партнер во градењето на згради во Битола. Нека одговори јавно […]

ЦРКОВНИ ПРОБЛЕМАТИКИ, МАКИ ГОЛЕМИ

Македонија веќе подолго време се соочува со една дебата која со начитан и просветен народ немаше ни да ја води, а тоа е прашањето на црквата, односно одлкуката на МПЦ да побара од БПЦ да биде нејзина црква-мајка, со што конечно ќе се исправи една од најголемите неправди извршени кон […]

REFORMIVOVMRODPMNE

Објективните млади личности треба да бидат дел од креирањето на политиките

Нажалост, поради многубројните политички случувања како и политичкиот амбиент во минатото, голем дел од нас младите станаа песимисти во однос на погледот нивен кон промени, општествени промени пред се. Навидум, во главата на многу од нас ни стануваше се појасно дека ништо не би можеле да смениме во општеството, а […]

Има(ше) еден Лидер

И, така… Има(ше) еден политичар кој, додека сите други политичарчиња (водени од сопствените лични и моментални потреби, хирови и сламки за спас) преговараа со “албанскиот“ фактор за состав на Владата и Платформата на маса, тој ЈАВНО инсистираше македонските политички елити да побараат мислење од гарантите на Охридскиот рамковен договор (ОРД), […]

Туџо нечемо, свое не дамо

За ова ли се боревме во 90-тите? За на митинг на ВМРО ДПМНЕ, партијата која беше синоним за МАКЕДОНШТИНАТА, која придонесе за осамостојување на државата, за македонска химна, армија, валута, репрезентација, да го слушаме Угриновски од Титови Леви сили како го цитира по “другарот“ Јосип Броз Тито? Е за ова […]

Бранител од 2001 г. го повикува Јохан Тарчуловски на тв дуел

Ги замолувам бранителите од 2001 год да не се потценуваат самите себеси и очекувам тие јавно да проговорат. Јас како бранител сакам јавно да ги осудам лажните и дволични луѓе како Јохан Тарчулоски. Секогаш кога ке извршивме смена која траеше 10 дена во тетовскиот регион( селата Ратае, Требош, Јегуновце) ние […]

Анализа

„Во предизборието имаше нефер услови, физички пресметки, убиства, закани, притисоци. Од официјални државни органи имаше закани кон нашите кандидати за градоначалници. Полицијата беше главен заштитник на овие активности и таа беше ставена во партиска функција. Од многу страни добивме информации за директен поткуп на гласачи. Секако, продолжи и црната кампања […]

REFORMIVOVMRODPMNE

„И јас сум за реформи“

Станувам сабајле и се уклучувам на фејсбук, и оддеднаш еден куп пораки, од искрени и чесни ВМРО-вци, но пред се совесни, велат: “И јас сум за реформи”, “Продолжете така, ја имате нашата поддршка” и уште многу други различни пораки. Бараат средби со претставници на иницијативата за реформи во ВМРО ДПМНЕ, […]