Став

Што ако Ел Команданте беше командант Форина???

Знам, знам, сега ќе викнете сите, политика и спорт не се мешаат, ама спортот остана единственото нешто што некои тазе освестени „патриоти“, се мачат да го исполитизираат, бидејќи и самите тие милите се плод на една погрешна политика. Раул Гонзалес е Шпанец, кој научи да зборува македонски јазик, и нѐ […]

Колку ќе п(л)ати Македонија – можеше ли поинаку?

Пишува: Коко Колар   За сите оние кои незнаат, доцна сфатиле што и која е идејата и големината на ВМРО, каква е идеологијата и целта, сакам некој збор да напишам… Повеќето “патриоти“ посебно најгласните, сигурно имаат стаж во партијата после 2005-6та, а дотогаш или не плукале, или нас симпатизерите не […]

Груевска – Маџовска до Арифи: Во 2001 дигнавте оружје на сопствената држава, ги избркавте Македонците од сопствените огништа

Срце едно нацистичко, драга моја Беса Арифи! Па, кога дошло вакви националисти да предаваат право, јасно е зошто правото во Македонија треба со боринче да го бараш! Каква патетика, каква мелодрама! Седеле во подрум и учеле. ЦЦЦЦ! Зошто? Затоа што некој без дозвола отворал универзитет и го кршел Уставот. А […]

Проф. д-р Драган Зајковски: Не дозволувајте во Белград, Атина или во Москва да ни се крои заедничката судбина

Проф. д-р Драган Зајковски од Институтот за национална историја, Скопје даде интервју за БГНЕС, кое ПОГЛЕД во целост го пренесува. Договорот за добрососедство, пријателство и соработка меѓу Македонија и Бугарија беше потпишан од премиерите Зоран Заев и Бојко Борисов на први август минатата година. Вчера, 15  јануари беше ратификуван од македонското собрание. […]

Зa што се боревме?

Гордана Попсимонова Многу сум лута на себе. Се чувствувам изневерена, изиграна, измамена и безнадежно наивна. Како мало дете, кое спротивно на сопствениот темперамент, се труди да биде мирно, да не прави бељи, да учи, да биде послушно, да дава сѐ од себе и… на крај да не го добие ветеното […]

Параван комисии и работни тела со веќе видени “реформски идеи”

Што е тоа што ни се случува, што е тоа што не прави нервозни, без насмевка на лицето, што е тоа што се почесто гледаме лошотоја, лицемерие кај луѓето и онаа примитивна селска итрина, а се однесуваме како да сме се помириле со тоа и го прифаќаме како нормален дел […]

Цензурирано општество

Во денешно време доста актуелно е користењето на два поими – владеење на право и правна држава. Според дел од правната теорија овие два поими имаат различно значење, иако во реалноста често се поистоветуваат. Под поимот „владеење на правото“ се подразбираат две состојби и тоа: а) сите акти и активности […]

Бадникарски огнови

Граѓаните кај нас се учени за се, а една од најважните традиции за којa се подготвуваат се бадникарските огнови. А какви се тие Бадникарски огнови ? Што  тие претставуваaт ? Прво тие никако не се од религиски побуди, бидејќи не може да го очекуваш раѓањето на спасителот за време на […]

Патни трошоци

Не по врат, по шија! Критиката од секогаш била добронамерна ако за истото тоа што критикуваш по друг, не го практикуваш ти самиот. За жал, кога станува збор за народните избраници (избрани токму од народот) кои треба да ги претставуваат во највисокиот законодавен дом, тоа не важи! За потсетување, како […]

Колев до Шилегов: „Отвори бесплатна автобуска линија БЕЛА ШАМПИТА-СУД, СУД-БЕЛА ШАМПИТА“

Повеќе од јасно е дека, проблемот со загадениот воздух, не може да се реши со маѓично стапче, но за жал не гледам ни минимални заложби за соочување и обид за решавање на проблемот. Повеќе од јасно е, дека се изгубени години и потрошени многу пари на граѓаните за апсурдни идеи, […]