Интервју

Интервју Самоил Малчески: – 2019 е година на нова политичка реалност

ПОГЛЕД: Г-дин Малчески. Вие сте дел од Форумот на слободумни патриоти, потоа ги поддржавте реформите во ВМРО-ДПМНЕ, за како што велевте, враќање на партијата на победничките патеки. Сметавте дека раководството на Груевски треба да замине во историјата бидејќи ја води партијата сосема погрешно и идеолошки, но и политички. Од денешна […]

Шешељ за Поглед: Македонија погреши што кога се распадна Југославија не остана со Србија, каде што и е местото!

ПОГЛЕД: Г-дин Шешељ. Два многу важни процеси се случуваат на Балканот. Еден е решавањето на спорот за името меѓу Македонија и Грција, а другиот е официјално признавање на Косово од страна на Србија. И двете држави се условени, односно мораат да ги исполнат овие барања ако сакаат да се придружат […]

ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЈУ на ПОГЛЕД со Иван Пернар – хрватски пратеник и најконтроверзен млад политичар на Балканот

ПОГЛЕД: Господине Пернар. Вие сте исклучително млад борец, а истовремено и контроверзен политичар во Хрватска и на Балканот. По што Иван Пернар се разликува од останатите хрватски политичари? – По тоа што немам менталитет на слуга, бидејќи сакам слободна и суверена држава за каква сонуваа нашите претци, но за жал […]

Најава за интервју со Иван Пернар – хрватски пратеник и најконтроверзен млад политичар на Балканот

Порталот ПОГЛЕД.МК летово на читателите ќе им понуди повеќе интервјуа со млади политичари од Балканот, од Бугарија, Србија, Хрватска. Првото интервју е со младиот борбен хрватски пратеник кој е анти-НАТО и анти-ЕУ ориентиран, еден од најконтроверзните млади политичари на Балканот, Иван Пернар. Со господинот Пернар разговараме на повеќе теми, вклучително […]

ИНТЕРВЈУ МИТКО ЈАНЧЕВ: Очекуваме масовен протест преку кој ќе испратиме јасна порака за предвремени парламентарни избори

ПОГЛЕД: Се вели дека децата се огледало на родителите и затоа е важно тие да внимаваат каков пример даваат во секојдневието. Вие на 23. годишна возраст ја превземате функцијата управител на ДПТУ Кожувачанка од Кавадарци, по ненајдената смрт на вашиот татко кој бил основач на компанијата и еве после долго […]

ИНТЕРВЈУ АЛЕКСАНДАР ГЕНЧОВ: Покрупен момент од промена на име е тоа што македонците ќе станат малцинство во Македонија

  Разговараме со г-дин Александар Генчов, еден од основачите на НАТО движењето во Република Македонија, поранешен партиципент во безбедносните структури во земјата, аналитичар кој во континуитет ги следи процесите и случувањата во Македонија, но и во светски рамки.  Во ексклузивното интервју за „Поглед.мк“ тој зборува за меѓуетничките релации во Република […]

ИНТЕРВЈУ: Практична настава: потреба и желба на учениците

Од каде идејава за една ваква иницијатива за воведување практична настава во средното образование? Идејата за оваа иницијатива произлезе поради недостигот на практична настава и појавата на незаинтересираност на средношколците кон одредени предмети поради непримената теорија.  Оваа идеја не помага само на средношколците туку и на работодавците и институциите со […]

ИНТЕРВЈУ Влатко Ѓорчев: Мицкоски гради инклузивен концепт и тоа е исправен пристап

Поглед: Г-дин Ѓорчев. Двете земји (Македонија и Грција) си разменија нацрт – спогодби, во кои се содржани позициите во преговорите. Дали ова не е наивен начин на водење на преговори, ако се земе во предвид дека постои медијатор кој претходно даваше свои предлози, а земјите се изјаснуваа за тој предлог. […]

ИНТЕРВЈУ П. Богојески: „Да гледаме на сегашноста низ призма на иднината“

  Г. Богојески, повеќе од месец дена сте заменик генерален секретар на ВМРО ДПМНЕ, а во периодот пред тоа имавте дадено низа најави за реформирање на партијата, потреба да се изгради силна структура, демократски уредена, ограничен мандат на третиот претседател на партијата, измена на статут и негово дополнување, избор на […]

Стево Пендаровски: Македонија не треба да се плаши од соочување со светот, бидејќи има што да му покаже

Трибуна: Г-неПендаровски, кои се Вашите ингеренции како национален координатор за подготвка на Македонија за членство во НАТО? Колкаво е Вашето поле на делување? Стево Пендаровски: Елементите кои ги дефинираат рамките на мојот нов работен ангажман се содржани во самото име: координирање на напорите кои ги преземаат сите надлежни институции на територијата на […]