Колумни

36,91

How does it feel To be on your own With no direction home Like a complete unknown Just like a rolling stone? Македонците вчера решија да и покажат црвен картон на “елитата” која со години наназад го потценува достоинството на граѓанинот. На гротескните политички ликови кои функционираат како паразити, спакувани […]

Љубчо Георгиевски – ФЕРАРИ во македонската политика!

  Имаше еден човек кој прозбори, ДА за независна и самостојна македонска држава, ДА за македонска армија, македонска валута, македонска репрезентација, македонска култура и традиција, наспроти сеење на страв дека не можеме САМИ без да ни биде наметнат некој кон кого ќе гледаме како БОГ на земјата (во случајот ТИТО) […]

На 30-ти септември, НЕ ГЛАСАМ

Пред речиси четири месеци, обраќајќи му се јавно на Зоран Заев, преку колумна, му порачав: „На крај, претседателе на Владата, ќе се обидам да ти се обратам пријателски, на лесно разбирлив јазик, како некој што лично го познаваш, некој што порано многу пати ти подал рака и си го почитувал. […]

Минатото, иднината, патриотизмот и некои маски

АHistoria magistra vitae est.,(Историјата е учителка на животот!) Повеќедецениските историски фалсификати врз кои се воспитувани барем две поколенија во комбинација со великосрпската пропаганда, доведоа до етноцид врз македонските Славјани. Етноцидот како историски процес и феномен означува културолошки геноцид. Тоа значи оневозможување на културна репродукција на одреден културен колективитет. Го гледаме […]

Наше дете

Полека се ближиме до денот на независноста и би изразил длабока почит кон сите оние кои имаа искрени намери да создадат сопствена држава, армија, репрезентација… но што правиме со овие другите кои цело време ги гледаме на сцената и само знам дека создадоа школски пример, но незнам во кој учебник […]

Време за сеење мозоци

Дали знаете кога е вистинското време за сеење мозоци? За да никнат квалитетни? Не, не зборувам за крај на светот или за пост апокaлипса. Туку за реалната состојба на образовниот систем. Почнувајќи од поговорката дека што си посеал тоа и ќе жнееш, нашиот образовен ситем ништо не ни посеал па […]

Имаме но немаме

Научивме како да преживуваме, но не и како да живееме. Додаваме години во животот, но не и живот во годините. Парадоксот на нашето време е да имаме поголеми згради, но пократки нерви, пошироки патишта, но потесни видици. Повеќе трошиме, а имаме помалку. Ние купуваме повеќе, уживаме помалку. Имаме големи куќи […]

Г. Адеми дали и Министерството за образование стана „тендер министерство“?

Освен за потпишувањето на спогодбата за покачување на платите на просветните работници во основното и средното образование за 5% и скандалите околу тендерите за набавка на учебници од министерот за образование и наука, Арбер Адеми, не добивме информација по која програма ќе се спроведува наставата за учебната 2018/2019 година. 1. […]

Ало Димитров, а ќе не биде ли?!

Ало Димитров, а ќе не биде ли?! ЌЕ НЕ БИДЕ, МОРА ДА НЕ БИДЕ МИШКО, помалку треперливо, помалку мотиваторски, а најмногу себе охрабрувачки се пренесуваше гласот на Министерот за НР на РМ Димитров, сечејќи го во едно мрзливо запурно и апатично попладне топлиот воздух во собата, кој климатизерот упорно се […]

Богојески: Да престанат политичарите од минатото да ни ја сечат гранката на заедничката иднина на Бугарија и Македонија

Македонија и Бугарија имаат една алтернатива, а тоа е унапредување на меѓусебните односи. Развој на партнерство и пријателство. На тоа сме обврзани од минатото, тоа е нужно во сегашноста и само таква перспектива е прифатлива во иднината. Бугарија има и историска улога и одговорност дирекно да и помогне на Македонија […]