Колумни

Дедо Мраз дај ми некој денар

Кога бев дете, си ги разменувавме подароците за Нова Година. Сите над 30 знаат зошто. Божиќ беше повеќе јадење  на посна храна и кадење на станот со темјан. И Дедо Мраз  не ги купуваше подароците од Хиполeнд, Метро или од онлајн продавници, туку од продавници за деца и ГТЦ. Нашите […]

СВЕСТ

Пишува: Дино Блажески (Претседател на УМС на ВМРО НП)   На почетокот од патешествиево морам да го нагласам акцентот врз десницата во Македонија. Да, токму тоа сакав да кажам, десницата или политичката ориентација врз која периодов падна најголемиот товар па од нејзините златни времиња некогаш, да дојде до мизерниот статус […]

Стабилност на пензиите

Деновиве се случува една најавена, голема продажба на целосен удел во пензиски фонд. Трансакцијата се врши помеѓу моќни играчи на финансискиот пазар, од една страна НЛБ Тутунска Банка како досегашен  соптвеник на пензискиското друштво НЛБ Нов пензиски фонд кој управува со два приватни пензиски фонда, еден задолжител и еден доброволен. […]

Лицемерието убива

Во пресрет на денешниот протест на ДПМНЕ пред основниот суд во Скопје, добив повод преку оваа колумна да се изјаснам во врска со суштината на поимот „лицемерие“. Пред било што пријатно и непријатно да спомнам, сакам да кажам дека во целост, лицемерот е човек којшто брзо ги заборава своите грешки […]

Откријте се’ или ништо!

„Прво скокни, па речи оп“  -стара македонска поговорка Постојат индиции за сомнеж за можни информации за наводен криминал… Вака некако звучат некои функционери деновиве во своите јавни настапи кога зборуваат за откритијата што им станале достапни откако седнале во фотелјите, а се однесуваат на злоупотреби од нивните претходници. Политичката коректност […]

Крвавата борба на Македонија за Егзархијата

На 27 ноември Светиот Синод на Бугарската Православна Црква треба да земе судбоносно решение во однос на писмото на Македонската православна црква-Охридска архиепископија. Во него МПЦ-ОА изразува подготвеност да ја признае БПЦ за Црква-мајка, ако таа ја признае македонската црковна независност. Во овој контекст е убаво да се потсетиме на […]

Оживување на пензискиот систем

Нашава осиромашена Македонија има голем проблем со (не)стабилноста на нејзиниот пензиски систем. Односно со нестабилноста на првиот или државниот пензиски столб. Премногу пензионери, премалку вработени, сива економија, скоро 50 % буџетска дотација за секој месец да се исплатат пензиите. И сега кога конечно мерките за привлекување гласови како бесплатен јавен […]

Човекот се раѓа во својот јазик, а не во гинеколошко – акушерска клиника

Човекот се раѓа во својот јазик, а не во гинеколошко – акушерска клиника (Петер Слотердијк) Ниедна толпа, не останува силна во присуство на човек за кој се знае дека е величенствено храбар. Ова го рекла некоја умна глава, а јас само само сум го прочитала (Марк Твен), а го одбрав […]

Петарда за секое дете

Со кое право ние очекуваме од нашите деца да тргнат од оваа стартна позиција и да бидат конкурентни на светскиот пазар,  да ни испорачаат светски успех кога сме ги заковале во оваа непогодна географија со услови за образование и развој од минатиот век!?   „Проектот компјутер за секое дете е […]

Георгиевски до Андов: На таквите како тебе, сакавме да им создадеме експлозија во главата дека имало идеја за независна Македонија (2)

Втор дел од колумната на претседателот на ВМРО Народна партија Љубчо Георгиевски за неделникот „Фокус“ НЕСПОМЕНАТИТЕ СВЕТЛИ И СВЕТИ ИМИЊА НА ВМРО – ОБЕДИНЕТА    Повторно доаѓаме до фактот дека Андов, за жал, не се помрднал ни за милиметар во својот поглед на македонската историографија и на македонската историја. И […]