Колумни

Дачиќу подалеку рацете од мојата Македонија

Шефот на српската дипломатија Ивица Дачиќ уште еднаш изрази жалење поради признавањето на нашата земја под нејзиното уставно име- Р. Македонија. Малиот Слобо може да го направи тоа уште стотина пати, за да им се додвори на Грците, бидејќи и покрај тоа што е висок државен функционер, воопшто не се […]

Пресудата од Хаг го потврди и правото на самоидентификација

Пишува: Проф. Д-р Јованка Кепеска   Позитивната, за нас, пресуда во Хаг се однесува на непочитувањето на одредбата од Привремената спогодба од страна на Грција, дека нема да ја попречува нашата држава при приемот во меѓународните асоцијации. Бидејќи Грција на самитот на НАТО, во Букурешт, 2008 година, го попречи нашиот […]

Вистината е поголема и од светлината, но кој може и сака да ја види

  Пишува: Марио Милчевски    Појавата на ВМРО-ДПМНЕ во Македонија значеше пад на режимот во Југославија, продолжување на патот на нашите претци, на македонските дејци кои се стремеле кон крајната цел – независна, самостојна и суверена Република Македонија. Во 90-тите покрај ВМРО-ДПМНЕ, во Македонија се појавиле и други партии кои […]

Плачот на кукавиците

И покрај сите препреки со кои се соочуваше Специјалното јавно обвинителство, крајните резултати од нивната работа се навистина импозантни. Токму поради тоа плачот на лидершипот и нивната “интелектуална елита” е волку голем. Нивните лица говореа повеќе од самиот Груевски на прес конференцијата во четвртокот. Мислам дека и тие конечно можат […]

Исправени пред сопственото его, за да не биде прстот на историјата вперен во нас, виновниците

Пишува: Петар Богојески (иницијатор за промени и демократизација на ВМРО-ДПМНЕ)   Спектарот на политички идеологии се помести од мртва точка. Ако до пред неколку години имавме само една слика кон која се приклонуваше поголемиот дел од граѓанството, сега ситуацијата е многу поинаква. Има лева владеачка коалиција без некоја реална понуда […]

Фиксацијата со т.н. поволна бизнис клима

Пишува: Здравко Савески Продолжете да мантрате дека треба креирање поволна бизнис клима и продолжете да заборавате на работниците, плаќајте ги најмалку што може, газете ги нивните права и достоинство, па после чудете се зошто 27-годишната посветена работа на создавање поволна бизнис клима ниту го подобри животниот стандард на мнозинството од […]

Сте го згрешиле Мухамедот, деца

Мухамед Зекири на фејсбук сподели текст од хадис во кој, меѓу другото, се тврди дека Алах ги проколнал оние кои сторуваат како луѓето на Лот – односно оние кои се вклучуваат во истополови сексуални односи. Македонскиот дел од интернетот скоро одма се запали со осуди, прогласувајќи ја објавата за говор […]

Дојде време разделно во ВМРО

Почитувани ВМРО-ци, Ви се обраќам вам, оние кои ја рушевте Југославија и создававте независна Македонија, оние кои го продолживте делото на Татарчев, Груев,Делчев,Сарафов, Александров, Михајлов и сите знајни и незнајни паднати за идејата НЕЗАВИСИМА и СВОБОДНА МАКЕДОНИЯ, оние кои и нас не заразивте со вирусот нарече ВМРО и Македонија, мислам […]

Битката за Арачиново

Помина 22-ви јуни во уште едно потсетување, дека пред шеснаесет години во 4,30 часот започна битката за Арачиново во која загинаа тројца припадници на македонските полициски сили. Македонската јавност сеуште се замајува со некаква верзија за настанот, според која, се се сведува на тоа дека тројцата припадници на МВР се […]

Шо е па толку лошо на маргините?

Задња недела, македонскиот дел од интернетот трешти ради колумната на Никола Шиндре во која тој тврдеше дека педофилите се маргинализирана заедница, дека децата имаат сексуалност и дека не би требало да се настапува со осуда за педофилите, особено ако децата самите посакале да стапат во односи со нив. За таа […]