Колумни

Важи ли Привремената спогодба? – Анализа на проф. Силјановска-Давкова

Пишува Др. Гордана Силјановска-Давкова, професор на Правниот факултет во Скопје: „Повелбата на ООН (ius cogens) и Привремената спогодба (која упатува на Повелбата во Преамбулата), со актуелните преговори и предлози се СУСПЕНДИРАНИ од медијаторот и од ПРВАТА СТРАНА, како и „ЗАБОРАВЕНИ“ од ВТОРАТА (чии претставници, нелегитимно се самопрогласија за „НИЕ“/народот!! „ […]

Алелуја, скопската пожарна ќе се поднови, а со името до кај сме?!

Скопските пожарникари после 25 години ќе добијат возило со противпожарни скали. Најавено е и купување на други четири нови возила. Па што да кажам освен, арно им текна. Среќници се пожарникарите, на тие храбри луѓе кои нѐ спасуваат секој ден, конечно им дојде редот. Претходно на листата беа осетливите стомаци […]

Модерна Македонија

Пишува: Проф. Д-р Ненад Новковски   Мојата земја се нарекува Македонија. Со тоа име се потпишувам во моите дописи и трудови на меѓународно ниво. Тоа име често се разликува од името на државата, како што на земјата Франција има држава Француска Република (République de France), како што името на државата […]

А да го вратиме султанот?!

Ердоган се јави од братска Анкара и кажа „Ние секогаш ќе стоиме позади Македонија“, кажа и уште нешто, а имено дека за нив (Турците) „нема разлика меѓу Анкара и Скопје“. Ваква изјава да дојдеше од братска Софија, сета сексуална моќ на „патриотската“ армија од ботови и недоветни ќе се активираше […]

ERGA OMNES: РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА! REPUBLIC OF MACEDONIA!

Предавнику Заев и предавнику Димитров, предавничке Шекеринска, престанете да ја злоупотребувате нашата стрпливост?! Веднаш и безусловно прекинете ги сите уценувачки „преговори“, „разговори“ и бедни тргувања со грчките фашистоиди за името на нашата татковина! Таа се вика Република Македонија и тоа е нејзиното автентично и единствено можно име што го гарантира […]

Ќе ви дојдеме во Солун… на рандеву

За чиј дедов им беше викендашкиот курч на Грците, само Господ знае, ама он тешко дека ќе ни се обрати пошо одамна кренал раце од нас. Кои сме ние ли? Ние сме мангупите кои секој „продужен“ викенд им се „светат“ на Хелениве, ради името. Името пак ни е најголемата мака. […]

ГРАБЛИВИОТ ТАНЦ НА КРВОЛОЧНИТЕ ВОЛЦИ

Или како крволочните комитаџии од минатото се ранат и опстојуваaт со суптилен шовинизам, агресивен иредентизам и погубен нацизам, против име од вечност – Македонија Ете, пред вас е, и го гледате, сето лицемерие, сиот цинизам и сета расипаност на Грците, или поточно на тие од нив кои закажуваат јавни, народни […]

Обединети во глупоста

…Од 120 кандидати за ОБВИНИТЕЛИ, 41 конкурирале со фалсификат диплома за странски јазик… Па се разбира дека ЕУ е курва! Сакаат да не уништат, да не разнебитат!             ДПМНЕ и ДУИ меѓудругите “активности” често скапо ни продаваа  кампањи кои на најразличен начин требаше да ни ја “подигнат свеста” како здраво да […]

Грци по професија, Македонци во депресија

Вчерашниот ден, недела, ме врати во младоста! Пред некои 26 години, над еден милион Грци во Солун протестираа против „Македонија“, за Македонија, во еден сплотен националистички гнев, со возвишен хеленистички патриотизам и спорадичен шовинизам, местимично и фашизам – ах, такви се Грците, антички демократи, кај нив вирее сѐ што можете […]

Злосторствата на комунизмот треба се изучуваат во училиштата и универзитетите

Злосторствата на комунизмот во Бугарија и во целиот свет треба да се изучуваат во средното училиште, и во универзитетите. Да се изучуваат како, како што се учи за нацизмот и фашизмот. И комунистите, како национал-социјалистите, понижуваа луѓе, создадоа криминални тоталитарни режими, напаѓаа странски народи. Но, само комунистите посегнаа на светата […]