Колумни

Референдумски маки големи

Пишува: Атанас Величков Гевгеличани излегоа на референдум и одлучија дека не сакаат во близина на нивниот град да се отвори рудник за злато. Без да навлегувам во непотребно словосквернавење за тоа дали тие што гласале против се во право или не, сакам да погледнам на проблемот околу самиот референдум од […]

Турците си го избраа Ердоган за Султан

Пишува: Стојан Глаушев Претседателот на Турција, Реџеп Таип Ердоган победи со „тесна“ разлика за широки овластувања. Неубедливата победа на референдумот изразена во 2-3 проценти разлика, покажа дека Турција е длабоко поделена. Од едната страна се Турците, кои во ликот на Ердоган го гледат „султанот“, што ќе стави крај на огромното […]

Игра на јарболи

Би сакал да им се обратам на двајцата „херои“, кои си дозволија да го симнат македонското државно знаме во Куманово.             Не е на арно, кога ти недостасуваат книги, а кај вас непочитувани, ситуацијата е алармантна. Толку сте лесни за манипулација со вашиот плиток „патриотизам“, што би требало да ви […]

Чие дело е Платформата?

Пишува: Драган Алчинов Драмските автори во своите текстови честопати користат некој неочекуван настан или лик кој одненадеж се појавува во драмското дејствие и носи решение на заплетот или ситуацијата кои инаку изгледаат нерешливи. Во литературата овие настани и ликови кои прават неочекуван пресврт во дејствието се нарекуваат со латинската фраза […]

На Заев и Фрчковски чавките им ги испиле мозоците

Пишува: Сотир Костов Идеологијата на Заев се лагата и манипулацијата. Тој упорно три години се труди со лаги и манипулации да дојде на власт. Ама не успева. Сега пробува и со предавство на Македонија и себепредавство. Во нив е неговата политичка смрт. Идеологијата пак на Фрчковски е јакобинството, од најдолен […]

Вистината за двојазичноста

Пишува: Драган Алчинов Според сервисот Google Trends терминот ,,двојазичност’’ речиси и да не бил пребаруван пред септември 2016 година. Двојазичноста интензивно почнува да се спомнува од септември наваму. Ова подгревање на темата двојазичност коинцидира со периодот кога беа договорени изборите за 11 декември. Штом се закажаа изборите- започна и канонадата […]

Научени сме да бараме влади кои можат да ни дадат се, но и да ни одземат се.

Пишува: Ѓорѓи Трендафилов Витербо e град во близина на Рим. Познат е како градот во кој се одржал најдолгиот избор за папа ( 1268-1271) Добрите граѓани на Витербо, откако и после една година, кардиналите не успеале да изберат папа, ги затвориле во денеска позната како Папската палата, и им свеле […]

Во последните 26 години

Пишува: Иван Ставров Во последните 26 години, а посебно последниве 2 години, политиката и политичарите во Република Македонија станаа сензација и тема број 1. Земаа толку голем замав и немилосрдно пуштија толку големи корења и канџи што успешно навлегоа како демони во секој дел од нашето општество, во човечката душа, […]

Чудна нација сме ние Македонците

Пишува: Иван Ставров   Чудна нација сме ние македонците, посебно оние со преголема доза на  ,,патриотизам” во себе, што бранат некои интереси на државата и идеали, но всушност  даваат уште потемно светло во очите на нашите соседи со нивните празни ветувања, пишувања, неедуцираност, и ударања во гради по социјалните мрежи […]

Од што се исплашија невладините на Сорос во Македонија

Пишува: Никола Србов Само граѓанските организации кои се финансирани од Сорос, барањето за отчетност го гледаат како закана и напад врз граѓанското општество. Веднаш по прес конференцијата која ја одржавме на 4 февруари 2017 година, а на која јавно соопштивме која организација колку пари земала од Фондацијата „Отворено општество“, засегнатите […]