Колумни

Не ми е мака што ме лажеле, мака ми е што ме излажале…

Ме излажале дека во 90те создале независна држава, државава е строго контролирана и зависна од српскоруските служби. Ме излажале дека 28 години ја развиваат економијата, ја столчија и ограбија со помош и обука од горенаведените служби. Ме излажале дека во 2001 година Албанците водеа војна за човекови права, а Македонците […]

Јавната администрација не е туристичка агенција

Административците вработени по Рамковниот договор , не само што не допринесуваат за државата, а се на товар на буџетот, туку и ќе имаат можност да направат избор за работата која ќе им се понуди како опција?! Вакви реформи во јавната администрација не постојат никаде во светот, ниту може на некој […]

Некои моменти од нашата црковна историја

Во интервјуто за интернет порталот „Поглед.мк“ од 8 ноември 2017 година[1], бигорскиот Старец и игумен, архимандрит Партениј, говорејќи за вистината, меѓу другото, кажа дека „треба да се запрашаме, и како поединци и како народ, дали дејствително ја бараме вистината или, пак, на неа гледаме само философски, како на некаква апстракција, […]

КУЌАТА НА ЗДРАВСТВОТО СЕ ГРАДИ ОД ТЕМЕЛ А НЕ ОД ПОКРИВОТ!

  Како прво треба да се има процена на човечки ресурси на терен т.е. примарно здравство нивните капацитети и можности да одговорат на новите предизвици со постојаните измени и дополнувања на мој термин.Нивните организациски временски и просторни капацитети.Мој термин и кај матичните лекари за нивните пациенти а понекогаш по 50 […]

Доста го браневме името, дајте да си ги одбраниме сограѓаните!

Ние од ГДУ велиме доста го браневте-продававте името, ајде да си ги одбраниме сограѓаните. А тие страдаат од системот што вие за овој четврт век им го наметнавте. Возбудени и вознемирени од процесот на преговори за името на државата, некако како да заборавивме зошто претходната власт си замина. Имам некое […]

Волшебникот од КОС

  И во оваа моја чудесна земја како и во блиската околина долго време владее волшебникот од КОС или како сакате наречетего. Попусто се надеваме дека ќе се најди некој јунак да не спаси од него кога сите јунаци кои се појавија до сега повеќе ми личи дека во негова […]

Петар Колев: Функцијата пратеник е личен избор а не кралска титула!

Функцијата пратеник е личен избор а не кралска титула! Внимателно ги следам размислувањата во насока како да се оптимизираат трошоците кои апсолутно вулгарно, арогантно и невоспитано ги прават нашите народни избраници. За да бидам сфатен правилно уште во почетокот на моето излагање сакам да потенцирам дека функцијата пратеник во собранието […]

ЗА КАКВА АДМИНИСТРАЦИЈА ПЛАЌААТ ГРАЃАНИТЕ ?!

Повеќе од десет години модернизацијата и реформите во информатчкото општество стагнираат, а тоа го потврдува истражувањето на Обединетите Нации, каде што Македонија е на последното место во регионот во сите сегменти на анализата. Истото се потврдува и во истражувањата на ЕУ. Реформите за модернизација и воведување на информатички технологии, се […]

А ШТО СЕ БУГАРИТЕ, МАКЕДОНЦИТЕ И ГРЦИТЕ ЗА АРАПИТЕ ?

Доволно фер е да се каже дека ударот на глобализацијата во културната сфера, генерално, се надгледува со одреден песимизам, проследено со деструкција на културните идентитети, жртви на повредите од хомогенизираната, западизираната потрошувачка култура. Културна универзализација контра културен империјализам? Денес се повеќе се тврди дека се ноаоѓаме во ера на „универзална […]

Руско-турска „голема рокада“ за Македонија?

Каков би можел да биде успехот на руската агенда во Македонија, кога нејзиното оперативно спроведување му е доделено на некаков Јанко Бачев и на неколкумина тотални аутсајдери слични на него? Па, јасно е дека, ако очекуваме некаков конструктивен резултат, нема да има никаков позначаен успех. Ќе потрошат нешто евра од […]