Став

Ало Димитров, а ќе не биде ли?!

Ало Димитров, а ќе не биде ли?! ЌЕ НЕ БИДЕ, МОРА ДА НЕ БИДЕ МИШКО, помалку треперливо, помалку мотиваторски, а најмногу себе охрабрувачки се пренесуваше гласот на Министерот за НР на РМ Димитров, сечејќи го во едно мрзливо запурно и апатично попладне топлиот воздух во собата, кој климатизерот упорно се […]

Што правиме со децата со посебни потреби костумисани господа?!

Министерство за култура, Министерство за образование, Министерство за труд и соцјални работи, Министерство за… Со комплетно учество и планови, проекти, акции, вклучувајки ги со сите законски и незаконски ритуали од финансиска и техничка поддршка… Потоа доаѓа процес на широки консултации и учество, состаноци, дискусии, дебати и конференции со комплетна дадена […]

Богојески: Да престанат политичарите од минатото да ни ја сечат гранката на заедничката иднина на Бугарија и Македонија

Македонија и Бугарија имаат една алтернатива, а тоа е унапредување на меѓусебните односи. Развој на партнерство и пријателство. На тоа сме обврзани од минатото, тоа е нужно во сегашноста и само таква перспектива е прифатлива во иднината. Бугарија има и историска улога и одговорност дирекно да и помогне на Македонија […]

Отец Тодоров: Договорот Заев – Ципрас не заслужува ВАШЕ внимание!

Почитувани пријатели од СДСМ, од НАТО и од ЕУ – огромен процент од современите Македонци и одговорни граѓани на Република Македонија разбираат дека реалната политика сведочи дека Република Македонија веќе ДЕ ФАКТО е интегрирана во системите на НАТО и ЕУ. Без разлика дали на некого тоа му се допаѓа или […]

Г. Арбер Адеми освен референдум ќе има ли и образование?!

По последната изјава на министерот за образование и наука дадена на 07-08-2018 год. освен за континуирано инвестирање во инфраструктурите на образованието беше објаснето колку пари ќе се потрошат и какви набавки треба да се направат. Освен за тендери, јавни набавки и набавки за мебел, не го чувме министерот да каже […]

Во овие тешки времиња, да се потсетиме на Јаворов

Да не се лажеме, Пејо Јаворов е непознато име за повеќето припејд патриоти, а малиот дел од оваа група што слушнале за големиот бугарски поет и заљубеник во Македонија, побрзале да го заборават, баш поради причината што овој голем човек не се впишува во нивната набрзина склепана приказна за „крвниците […]

Што се случуваше на Мечкин Камен? (прв дел)

Македонски алманах 2018 Сотир Костов за Курир Во име на вистината: Да ги разобличиме лагите на политичките Дон Жуани и медиумските Минхаузени Илинден, Господово лето 2018та година. На Мечкин Камен зборува Претседателот на Република Македонија, Н.Е. д-р Ѓорге Иванов. Претседателот зборува за важноста на Илинденската епопеја и Крушевската Република, тој […]

РЕФЕРЕНДУМСКА ДЕМАГОГИЈА-СИНДРОМОТ НА РАЗДВОЕНАТА ЛИЧНОСТ

Секој од граѓаните на Македонија може да се информира и да донесе избор за тоа дали е ЗА или ПРОТИВ и тука нема дилеми. Секој од нас има различни убедувања, вредности и разбирање за ова прашање. Би требало сите ние да размислиме добро, да анализираме убаво што губиме и што […]

ГОСПОДИНЕ ЗАЕВ ВИЕ ВЕЌЕ НЕ СТЕ НАШ!

Одамна ме нема и искрен да бидам намерно ескивирав и не пишував. Некако онака ми дојде супер ескивирањето за било каква работа и баш добро се чувствувам. Сепак ескивирањето е НАЦИОНАЛЕН СПОРТ број еден а „фаќањето кривини“ е негова прва опција! Редакцијата е таква каква што е и „треба“ да […]

Тогаш ВМРО беа клети платеници на САД и НАТО кои го уриваа братството и единството на Југославија, а сега се платеници на Русија

Пишува: Александар Бичиклиски Извор: Mn.mk Во 1990 година во Ноември во македонскиот парламент се одржуваше жестока дебата по прашањето дали ќе продолжиме како независна држава или ќе стапиме во конфедеративен статус на нова Југославија. На таа пленарна седница единствена ВМРО – ДПМНЕ ја бранеше и ја одбрани опцијата за независна […]