Став

Дваесет години дипломатски односи меѓу Република Македонија и Сојузна Република Германија

Пишува: Проф.д-р Горан Рафајловски Амбасадор на Р. Македонија во С.Р. Германија од 2001 до 2005 Ако за еден Крст е потребна Голгота тоа е целата европска земја ако за една голгота е потребен врв ние ќе го наречеме Македонија (Пеју Јаворов) Имате три недели време да напишите две до четири страници […]

Пресметување на цената на непресметаноста

Пишува: Проф. Д-р Ненад Новковски Разрешувањето на длабоката општествена криза настаната со лошото владеење на претходната власт се наоѓа во пресвртен момент, кога е извесно дека се наоѓаме непосредно пред формирање на нова влада. После две години на преземање интензивни активности за излез од кризата, се дојде до една пресвртна […]

Д. Петкоски: Време е Македонија да започне да размислува европски и да гради пријателства со сите соседи

Интервју со Генералниот секретар на МБП ( Македонско – Бугарско пријателство), Г. Димче Петкоски Г-не Петкоски, какви се основните цели на вашето здружение? Цел на Здружението е создавање на промени во Република Македонија и свест од неопходноста за зближување и меѓукултурна толеранција на соседните држави, Република Македонија и Република Бугарија. […]

Ајде на здравје, Скопје!

Пишува: Љупчо Балкоски  Архитект и Генерален секретар на ВМРО Народна партија Скопје како главен град на Р.Македонија има влијание и во развојот на останатите градови и центри на општини во државата, без разлика дали тоа сака да се прифати или од локал патриотизам веднаш се одбива. Тие влијанија се однесуваат […]

Доц. Д-р Самоил Малчески: ВМРО-ДПМНЕ мора да ја победи „врхушката“ за да опстане

Г-не Малчески, Вие сте дел од Форумот на слободоумни патриоти и веќе подолго време повикувате на промени во врвот на Вашата матична партија ВМРО-ДПМНЕ. Дали според Вас во партијата има доволно капацитет да се преземат такви мерки, а имено промена на претседателот и секако неговото најблиску опкружување? Промена на врхушката […]

Прогнозата е – облачно за економијата на СДСМ

Пишува: Влатко Ѓорчев Ја гледаме најавата за следниве еден или два месецa за режимот во најава на СДСМ. И, прогнозата е – облачно. Тешки облаци се на хоризонтот за македонската држава, за уставниот поредок, за инвестициите, за економијата, за партиските чистки и прогон, кои ги најавува СДСМ. Облачно е за економијата, […]

Груевски не е доволно храбар да се повлече сам

Пишува: Проф. Д-р Јове Кекеновски По случувањата во Собранието на РМ многумина го видоа и се уверија во вистинското лице  на лидерот и лицето на партиската врхушка на ДПМНЕ и во тоа што јас и моите соистомисленици го говориме повеке години наназад. Многумина од нив се охрабрија и гласно побараа […]

Три слатки тетовчанки – Одблизу со Шербет

Порталот „Поглед.мк“ направи интервју со АнаМарија Блажеска, Теодора Ветеровска и Марија Костовска, членови на музичкото трио Шербет од Тетово ПОГЛЕД: Колку време постои „Шербет“ и од каде идејата за името на бендот? Шербет постои веќе 7 месеци или како што велиме ние, активни сме од пред избори J нормално, сакавме името […]

Доаѓа посветла иднина?

Пишува: Здравко Савески Ако се успиеме по промената на власта, многу лесно може да дојде до тоа, повторно да живееме онака како што живеевме до 2006 година. Затоа, да не се успиеме! Ако новата власт работи правилно, да ја пофалиме за тоа. Но, ако тоа не е случај, да не […]

Зла крв

Пишува: Атанас Величков Уставниот суд во среда ќе одлучува за мандатот на градоначалниците, бидејќи веќе и децата во забавиште знаат дека не постојат услови за нормално спроведување на локални избори. Во Македонија нема услови и за уште еден куп работи, например спроведување попис на населението. Синоќа слушнав дека догодина во […]