Став

ИНТЕРВЈУ П. Богојески: „Да гледаме на сегашноста низ призма на иднината“

  Г. Богојески, повеќе од месец дена сте заменик генерален секретар на ВМРО ДПМНЕ, а во периодот пред тоа имавте дадено низа најави за реформирање на партијата, потреба да се изгради силна структура, демократски уредена, ограничен мандат на третиот претседател на партијата, измена на статут и негово дополнување, избор на […]

Македонско-руските односи на крстопат

Деновиве во Скопје, Македонија по покана на лидерот на партијата „Единствена Македонија“ Јанко Бачев престојуваше рускиот писател, филозоф и политолог Александар Дугин заедно со својот соработник Леонид Савин. Во Скопје тие беа гости на панел дискусијата: „Република Македонија во стратешки сојуз со Русија и членство во Евроазиската економска унија“. Нивното […]

Сиромашниот и беден раскош во нашата мила Македонија ги брка младите!

Тенденцијата на миграција на населението од Македонија во странство, предизвикана главно од економски причини, добива загрижувачки размери а уште поалармантно е тоа што според информации од релевантни институции и организации, голем број од граѓаните што мигрираат од државата се високообразовани млади луѓе. Тоа значи дека земјава останува без активното население […]

Бог сака сите да се спасат

Преподобен Ефрем Сирин Елате возљубени, и додека не настапил оној страшен ден, да се потопиме во морето на Божјите штедрости. Сам Бог ги поттикнува и кани сите, велејќи: Дојдете при мене сите изморени и обременети и јас ќе ве успокојам (Мат. 11,28). Сите ги кани Човекољубивиот, и Незлобливиот, Сострадалниот и Долготрпеливиот, кој […]

Да го гледаме светот низ очите на Путин? Нема потреба!

Ако го гледаме светот на Путин т.е низ очите на Путин, како состанок на силите, првото прашање што треба да го поставиме како политичка прогноза е: “Ќе има ли војна?“ Ако да – кога? Ако не, зошто? И прогнозата мора да даде одговори.    На 12 март, премиерот на Велика […]

Има разлика!? НЕМА РАЗЛИКА!

За лицемерието на Никола Груевски можеме да зборуваме до утре и пак нема да ни биде доволно. Точно е. Никола беше во “тендерска коалиција“со ДУИ, која успешно опстојуваше цели единаесет години. Сигурен клуч за успех на оваа коалиција, според тогашната опозиција, беше токму нивното делење на тендери, но и договарањето […]

„Во Македонија на македонски“

Се сеќавате ли на протестите од 1997 година…? Тогаш се протестираше против наставата на албански јазик на Педагошката академија во Скопје. „Во Македонија на македонски“ беше еден од слоганите на тие протести, на кои изгреа ѕвездата на Филип Петровски, но не тој е темата на овој напис. Мојата покојна сестра […]

Не ми е мака што ме лажеле, мака ми е што ме излажале…

Ме излажале дека во 90те создале независна држава, државава е строго контролирана и зависна од српскоруските служби. Ме излажале дека 28 години ја развиваат економијата, ја столчија и ограбија со помош и обука од горенаведените служби. Ме излажале дека во 2001 година Албанците водеа војна за човекови права, а Македонците […]

Јавната администрација не е туристичка агенција

Административците вработени по Рамковниот договор , не само што не допринесуваат за државата, а се на товар на буџетот, туку и ќе имаат можност да направат избор за работата која ќе им се понуди како опција?! Вакви реформи во јавната администрација не постојат никаде во светот, ниту може на некој […]

Некои моменти од нашата црковна историја

Во интервјуто за интернет порталот „Поглед.мк“ од 8 ноември 2017 година[1], бигорскиот Старец и игумен, архимандрит Партениј, говорејќи за вистината, меѓу другото, кажа дека „треба да се запрашаме, и како поединци и како народ, дали дејствително ја бараме вистината или, пак, на неа гледаме само философски, како на некаква апстракција, […]