Еј Тиндер, најди ми дечко

Во 2017 година, новинар прашува ко-основач на Tinder апликациониот пронаоѓач како тој замислува дека ќе изгледа како за пет години.

 

Шон Рад го зема својот паметен телефон и претендира да разговара со уредот.

 

Тој имитира глас од телефонот кој му вели: “Еј, Шон, мислам дека неколку блокови од тука имаат човек кој може да ти најде интересен …”

 

Гласот додава дека овој човек е исто така привлечен кон него, слободен, утре вечер за средба, и затоа што и двајцата го сакате овој бенд – би сакале да купите билети за нивниот утрешен концерт во тој бар во центарот на градот? Јако, нели?

 

Вештачкиот „интелект“ се по упорно навлегува во полето на љубовните средби.

 

Во 2014 година, канадскиот програмер, Џастин Лонг, почна да работи на алгоритам кој успева да привлече увид во каков вид на избор имате, а неговиот заклучок е заснован исклучиво на вашата приказна односно историја на Тиндер.

 

Во општество, кое се раководи од логика, технологијата е корисен помошник во одлучувањето.

Па така, многумина од денешните млади ја користат Тиндер токму за нови пријателства, а понекогаш и за нов партнер.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*