Таткото на интернетот: Гигантите во технологијата треба да бидат поразени

Таткото на интернетот: Гигантите во технологијата треба да бидат победени

Тим Бернер Лии, попознат во јавноста како таткото на интернетот, предупредува, дека секторот технологија е исправен пред голем ризик, поврзан со неговите лидери. По неговите зборови гигантите како Facebook и Google, станаа толку влијателни, што треба да бидат малку повоздржани, додека не се појават нови амбициозни гении, кои би го минимизирале нивното влијание, пишува Reuters.

Од медиумот посочуваат, дека дигиталната револуција дозволи на неколку компании во Америка да се развијат значително од 1990 година па наваму. Сега нивната обединета културна и финансиска моќ е поголема од таа на многу суверени и независни држави.

Лии, признава дека е разочаран од сегашната состојба на интернет и неговите цели, за кои се користи. Негативното мислење се должи на злоупотребата на личните податоци и користењето на лични информации на социјалните мрежи за непосакувани коментари и агитации.

Тој предвидува дека темпото со кое се развива технологијата, може да придонесе да се појават компании, кои ќе го ограничат влијанието на досегашните интернет доминатни компании.

Пред да ги прогласиме за поразени, треба да провериме дали тие не се поместени од пазарот не само од нови играчи, туку и од интензивната промена на секторот, кој одговара на потребата на корисниците, вели основачот на светската мрежа.

Општата пазарна вредност на Apple, Microsoft, Amazon, Google и Facebook влегува во 3,7 милијарди ‘, што е прилично исто БДП на Германија, например.

Ли, кој сега е професор на Институтот по технологија во Масачусетс и Универзитетот Оксфорд, го изразува своето загрижување за скандалот со Cambridge Analytica.

Според него социјалните мрежи се уште се користат, за да пропагираат омраза. По неговите зборови, ако човек објави нешто паметно, исполнето со љубов на социјалните мрежи, тоа ќе остане незабележано и недоволно проследно од неговото опкружување.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*