fbpx
5 C
Skopje

7 заклучоци по изборите при Борисов и Слави

АКТУЕЛНО

Веќе имаме јасни резултати од гласањето на Бугарите за пратеници – шест формации во парламентот, уште повеќе партии што ги сочинуваат и неоспорен хаос, кој во една или друга форма мора да произведе решение.

Тешко дека има доволно луѓе во оваа ситуација – ГЕРБ победи, но тие не можат да формираат влада. „Постојат такви луѓе“ се во ќор-сокак во кој или треба да ги прекршат ветувањата или да ја бараат среќата на нови избори. ДПС остана маргинализиран меѓу другите играчи во новиот парламент. „Демократска Бугарија“ е во неповолна положба

1. Политиката в България е в криза

Социолозите веќе долго време предупредуваат на опасноста 45-то Национално собрание да се најде во невозможната позиција за формирање влада. Во моментов имаме јасен победник од гласањето – ГЕРБ, кој, сепак, со нивното однесување во 44-то Национално собрание ја уништи секоја можност за формирање коалиција. Борисов е победник, но неговата победа е таква што тој не може да стори ништо со тоа, освен да чека подобри времиња и прилики за протести.

Единственото нешто што не ја претвора оваа победа во сурова загуба е фактот дека опозицијата е толку поделена и хетерогена што шансата да се постигне консензус меѓу играчите во неа е занемарлива.

Слави Трифонов ја води својата партија како што ја води неговата емисија – со железна рака. За време на кампањата им забрани на своите луѓе да учествуваат во дебати или други медиумски настапи надвор од неговата телевизија и сега се криеше од јавноста поради сомневањата за КОВИД-19.

2. ГЕРБ – пад или стратешко прегрупирање

Фактот дека ГЕРБ моментално е во изолација во парламентот не значи дека партијата на Борисов е завршена. И таквото размислување е само пожелно.

Треба само да забележиме дека има голема шанса за многу шутирања и аматерски грешки – како што беше случајот со ГЕРБ во 2009 година, и со НМСС во 2001 година, и со секоја нова партија што ја презема власта за прв пат. Дури и повеќе, ако се појави широка коалиција или широко мнозинство кое поддржува експертски кабинет.

Од друга страна, ако Слави ја претпочита опцијата за нови избори сега, Борисов ќе оди на картата дека опозицијата имала шанса да води, имала и мнозинство и избрала да биде себична и да ги игнорира потребите на државата. Гледаме како лидерот на ГЕРБ веќе ја лансира таа теза па дури се заигра со таа своја идеја дека тој може да помогне Трифонов да го има потребното мнозинство за да понесе одговорност во целата оваа состојба.

Сега главната цел на партијата на Борисов е да демонстрира дека таа е алтернатива на хаосот и носител на стабилност. Можно е Борисов да привлече други помали десни партии во алијансата, покажувајќи на тој начин дијалогичност (нешто што недостасуваше во претходниот мандат) и сила да биде „вистинската десничарска партија на Бугарија“.

3. Quo vadis, Слави?

о оваа сериозна изолација на ГЕРБ како прва политичка сила, вистинската моќ паѓа во рацете на втората – „Таков народ има“.

Од изборите, социјалните мрежи, аналитичарите и експертите беа зафатени со објаснување на овој голем успех на Слави Трифонов – лутиот ТВ-водител кој влезе во политиката без многу јасна платформа, цврсто зафаќајќи ги прашањата за референдумот. Ова е идеолошки центар на гласањето за „Има таков народ“ – да се казнат сегашните политичари и да се направи сериозна промена во управувањето со земјата. Во овој случај, тој се фокусира на изборниот закон, но факт е дека тој можеше да добие каква било друга форма што звучи радикално и одлучувачко.

Тоа беше глас на луѓе кои немаат особено близок поглед на политиката и процесите во неа, но кои се уморни од слушање зошто нешто не може да се случи. Трифонов и неговите луѓе им понудија лесен одговор и промена. На што ќе доведе оваа промена, сепак, останува да видиме. И тоа е проблемот во моментов – Слави е шоумен и како таков ја држи својата публика во неизвесност. Освен што во овој случај нема знак со Аплауз, туку земја во која постојано се одвиваат некои процеси. И сите во моментов бараат Трифонов да донесе одлуки додека тој усвојува стратегија на медиумско молчење.

За капак на сето ова што се случува, овде е пандемијата која буквално влијае на се, посебно на здравјето, бизнисот и економијата, по што државниот буџет ќе треба правилно да се троши. Дали Слави ќе се нафати и дали тој ќе може да ја добие моќта во своите раце за да одлучува за овие сериозни прашања останува да видиме бидејќи време има уште. Или подобро кажано – секој може да биде во опозиција, ќе може ли Слави да управува со државата? И дали ќе се обиде да стигне до таму да може да управува со соседна Бугарија?

4. Не ги отпишувајте националистите

Главниот колапс на националистичките формации беше што никој од нив (ако не сметаме „Постои таква нација“ како националистички) не успеа да влезе во парламентот и покрај сите нивни обиди. Без ВМРО, без Волја и НФСБ, дури и без „Атак“, кој е составен дел од бугарската политика од 2005 година, конзервативната, националистичка политика останува без претставник. Еден од најистурените играчи за македонското прашање е токму лидерот на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов и неговата ВМРО-БНД. Како ова ќе влијае и дали ќе влијае врз македонско-бугарските односи исто така останува да видиме.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -