fbpx
2.8 C
Skopje

Ако ја одгледувате оваа билка ќе ви донесе заработувачка од 3.000 евра: Потребно ви е половина хектар земја и добра волја

АКТУЕЛНО

Производството на лековити билки во Србија е сè повеќе интересно и за производителите, а од различни здруженија за производство на лековити билки откриваат дека оваа година постои вистинска помош за одгледување на бел слез, пред се поради плата што може да достигне до 3.000 евра.

Треба да се знае дека оваа билка е дефицитарна на српскиот пазар, така што нема проблем со пласманот. Има неколку производители кои можат да ја негуваат на големи површини, бидејќи иако нејзината цена е одлична – оваа година беше околу 850 динари за килограм.

Зоран Томиќ кој одгледува неколку децении лековити билки вели дека оваа работа е малку напорно но добро платена.

Тој препорачува белиот слез да се одлгедува семејно, на места кои не располагаат со големи површини. Доволно е до половина хектар до хектар. Го купуваат компаниите што се занимаваат со набавка на лековити билки, пакување, понатамошна дистрибуција, продажба, како што се бројни продавници за здрава храна.

– Кога разгледувате работа, тоа ви покажува како да работите. Нешто малку ќе слушнете , читате на интернет и самите ќе видите и ќе дојдете до заклучок – вели Томиќ.

Ова семејство е вклучено во производството на растенија неколку децении. одгледува на околу 20 хектари камилица, нане, лаванда, ехинаце

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -