fbpx
24.8 C
Skopje

Бил Гejтс открива кога според него ќе дојде крајот на пандемијата

АКТУЕЛНО

Бил Гејтс се надева дека светот ќе се врати во нормала до крајот на 2022 година. Во интервју за Скај Њуз, основачот на Мајкрософт и филантроп изјави дека САД наскоро треба да имаат вишок на вакцини против коронавирус и да ги споделат со други земји.

Но, 65-годишникот е загрижен дека светот нема да ги научи лекциите од пандемијата на Ковид-19 и да се подготви за идните глобални епидемии.

Тој исто така го критикуваше намалувањето на алокациите за помош од британскиот буџет од 0,7 проценти од бруто националниот доход на 0,5 проценти. На прашањето на Џејн Секер од Скај дали се надева дека светот ќе се врати во нормала до крајот на 2022 година, Гејтс одговори да.

„Се уште има некои прашања во врска со степенот до кој ќе се користи вакцината Џонсон и Џонсон. Би било добро да се прифати, но и без тоа, некои побогати земји, вклучувајќи ги САД и Велика Британија, ќе достигнат високи нивоа на вакцинација со летото. Вакцините ќе се дистрибуираат низ целиот свет до крајот на 2021 година и во текот на 2022 година. Ние нема да ја искорениме оваа болест, но до крајот на 2022 година ќе ја намалиме на многу мал број“, рече Гејтс, кој заработи милијарди со технолошката компанија Мајкрософт. Сепак, тој нагласи дека постои нееднаквост во стапките на вакцинација низ целиот свет.

„Не постои светска влада што ги игнорира парите за истражување и развој на САД или парите за истражување и развој во Велика Британија. Постарите луѓе во моментот се вакцинираат во богатите земји, бидејќи тие земји поминаа полошо во пандемијата од повеќето земји во развој и тоа беше факт дека сега вакцинираме 30 годишни лица во Велика Британија и САД ,а нема вакцини за сите 60-годишници во Бразил и Јужна Африка што не е фер, но за три или четири месеци вакцината ќе биде достапна за сите земји кои имаат многу сериозна епидемија“, објасни американскиот претприемач.

“До крајот на годината, САД, Велика Британија и другите ќе можат да обезбедат снабдување со вакцини во земјите во развој.
И покрај ретките сериозни несакани ефекти, сите вакцини се ефикасни и наскоро ќе бидат дадени на сите земји. Другата добра вест е дека стапката на смртност во најсиромашните земји во следните неколку месеци ќе опаѓа.Приоритет ќе биде вакцинирање на населението над 60 години во Бразил и Јужна Африка. САД ќе имаат вишок вакцини и ќе го користат за да ја зголемат вакцинацијата колку што е можно”, додаде тој.

Говорејќи за своите грижи за иднината, Гејтс рече дека се грижи дека светот ќе заборави на кoвид-19 и нема да го искористи за да биде поподготвен во идните пандемии. Но, тој верува дека оваа генерација сè уште ќе се сеќава што се случило, бидејќи се изгубени милијарди долари и дека во иднина ќе бара глобален одговор на слична криза.
Минатата недела британскиот министер за надворешни работи Доминик Рааб потврди дека владата има намера да ја намали странската помош на 0,5 проценти од буџетот. Овој потег е критикуван од хуманитарните организации.

„Колку побрзо Обединетото Кралство се врати на ниво на помош до 0,7 проценти, толку подобро. Потребите за британска помош се драматични и гласачите треба да бидат многу горди на ефектот што го има помошта. Благодарение на таа помош, имаме вакцини и ја искоренивме детската парализа. Поради намалувањето, нема да можеме да сториме тоа“, изјави Гејтс за, Скај њуз“. “Обично треба да поминат десет години вакцината да дојде од побогатите во посиромашните земји. Благодарение на меѓународната соработка и хуманитарните организации во оваа пандемија, работите се одвиваат многу побрзо. Се надевам дека ќе го имаме предвид сето ова и ќе бидеме подготвени за следната пандемија“, заклучил тој.

Министерот Рааб рече дека Велика Британија ќе се врати во вложување на 0,7 проценти од бруто националниот доход во официјалната развојна помош кога фискалната состојба тоа ќе го дозволи.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -