fbpx
6 C
Skopje

Бомба на претседателот Пендаровски: Не сум сигурен дека ќе има избори на 12-ти април

АКТУЕЛНО

Повеќе од две третини од граѓаните на референдум би гласале за членство на Македонија во НАТО, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за Детектор го изработи Институтот за политички истражувања Скопје. Според добиоените податоци, 67,3% од анкетираните ќе дадат поддршка за членство во НАТО доколку утре би се организирал референдум по ова прашање. 14,6% од граѓаните велат дека ќе гласаат против додека 18,1% немаат одговор.

Во споредба со анкетата која истиот Институт ја изработи за “Детектор” во февруари годинава, не се забележуваат значајни промени. Намален е бројот на граѓани кои би дале поддршка, но за уште поголем процент се намалил и бројот на оние кои би гласале против.

При споредбата најголема е разликата кај граѓаните кои немаат одговор на ова прашање.

Повеќе од две третини од граѓаните на референдум би гласале за членство на Македонија во НАТО, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за Детектор го изработи Институтот за политички истражувања Скопје. Според добиоените податоци, 67,3% од анкетираните ќе дадат поддршка за членство во НАТО доколку утре би се организирал референдум по ова прашање. 14,6% од граѓаните велат дека ќе гласаат против додека 18,1% немаат одговор.

Во споредба со анкетата која истиот Институт ја изработи за “Детектор” во февруари годинава, не се забележуваат значајни промени. Намален е бројот на граѓани кои би дале поддршка, но за уште поголем процент се намалил и бројот на оние кои би гласале против.

При споредбата најголема е разликата кај граѓаните кои немаат одговор на ова прашање.

Македонија се уште ја чека и целосната ратификација на протоколот за НАТО со надеж дека тоа ќе се случи дека тоа ќе се случи пред закажаниот датум за избори.

-Убеден ли сте дека ќе има избори на 12 април?.

–Не сум убеден бидејќи не зависи од мене, вели шефот на државата, Стево Пендаровски во своето интервју за Детектор.

Инаку, во Анкетата за Детектор, Членството во НАТО според граѓаните ќе донесе бројни придобивки за државата. 47,5% од граѓаните сметаат дека со влезот на земјава во НАТО значително ќе се зголемат инвестициите во економијата, додека 30,8% не очекуваат вакви придобивки.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -