fbpx
4.8 C
Skopje

Бројот на вашата лична карта и говори на полицијата нешто неверојатно

АКТУЕЛНО

На интернет просторот се појави едно интересно тестирање во однос на личните биометриски карти. Меѓу податоците што се наоѓаат на биометарските лични карти е и бројот на луѓе чии што лица имаат слични карактеристики како вашите. Еве како можете да проверите!

Кога се појавија новите биометриските лични карти, на граѓаните им беше познато дека на нив се наоѓаат истите податоци од старите хартиени документи за идентификација. Меѓутоа, еден од броевите што се наоѓаат на вашата биометриска лична карта открива колку луѓе од вашата земја имаат слично лице како вашето, пишуваат Српските медиуми.

Постојат биометриски лични карти со чип и без него. Предната страна од двата вида е иста. Не неа се наоѓаат општите информации за одредена личност: име и презиме, пол и датум на раѓање, како и датум на излегување, односно важењето на документот.

Тука се наоѓа и фотографија од лицето, потпис, како и полициската управа која што ја издала истата.

Тука се и матичниот број, како и местото, односно земјата на раѓање. Единствениот матичен број на граѓаните (ЕМБГ) е идентификациски број што го имаат сите граѓани. Сите граѓани кои се родени пред 1976 година добиле број во зависност од регинот во кој тогаш живееле, а не во кој се родени.

Бројот што е заокружен на личната карта е контролниот број. На него можете да видите колку луѓе личат на вас, во вашиот регион. Овој број е секогаш последната цифра, во вториот ред.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -