fbpx
10 C
Skopje

Бугарија е на трето место во Европа по најдолга работна недела

АКТУЕЛНО

Просечното продолжување на работниот ден во повеќето европски држави, вклучително и Бугарија, е 8 часа. Само во 7 држави тој е по различен – Во Италија, Франција, Данска, Турција и Белгија тој е по 7 часа, а во Норвешка и Швајцарија е по долг – 9 часа.

Сите останати европски држави имаат по 8 часа стандарден работен ден, додека средното продолжување за Европа е околу 7,9 часа.

Прашањето, сепак, е колку реално е вистинскиот просечен работен ден во различни земји?

Иако се на просечно ниво на стандардизирано работно време, Бугарите се рангираат на трето место по часови неделно за последниот квартал од 2016 година, според Еуростат, цитиран од Инфограф.

Просечно во Бугарија работната недела продолжува по 40 часа и 48 мин., во кои луѓето работат на нивната главна работа.

Со овој индикатор, Бугарија е замината само од соседна Турција (46h и 48min) и Грција (42h и 18min).

Најмалку работеле во Холандија (30 и 18 минути), Данска (32 и 54 минути) и Норвешка (33 часа и 18 минути). Просечното неделно работно време за Европа е 38 часа и 1 минута. Причината за овие показатели на Бугарија дека Бугарија е земја со најнизок процент на работници со скратено работно време во ЕУ. Така, кога бројот на часови е поделен со оној на работните лица, тие се повисоки од просекот.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -