31 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Заев: Глас за Мицкоски и ДУИ е губење на европската иднина

„Искрен став е тоа дека ДУИ треба да оди во опозиција. Изморени се нивните гласачи. Навлезени се ДУИ во системот и не знаат за...

Јовановска од Делчево: За помалку од 3 години поддржани правни субјекти и невработени лица со финансиски средства од над 100 милиони денари

Над 600 невработени лица од кои најголем дел млади лица до 29 години од Делчево активно ги користеа мерките на Владата за зголемување на...

Кедев: Граѓаните ќе гласаат за две можности – нестручност или обнова

Проф. д-р Сашко Кедев: На 15-ти јули граѓаните имаат две можности: 1. Да поддржат целосна конфузија во здраството и нестручни економски политики! 2. Или да гласаат за...

Бугарската влада најавува добивање на бугарско државјанство за 6 месеци

Бугарскиот заменик премиер Валери Симеонов за време на тркалезната маса на тема „Демографски политика и трудова мобилност“, изјави дека во моментот дури 53 000 апликации со соодветните приложени документи на 53 000 граѓани на Македонија не можат да станат бугарски државјани, поради одредени недостатоци во законодавната база.

Симеонов истакна дека една од целите на бугарската влада е скратувањето на рокот за добивање на бугарско државјанство до 6 месеци.

„Нашата цел е да го скратиме рокот за добивање бугарско државјанство при целосно исправни документи за 6 месеци. Тоа е нормален период, како од овие 6 месеци – 4 месеци и 17 дена ќе бидат процедурите што се вршат во рамките на извршната власт и останатото време ќе биде, за да може потпретседателот да го потпише соодветниот указ на лицето што треба да добие бугарско државјанство. Нашата работа продолжува, имаме некои проблеми поврзани со несовршеноста на законите „, рече Симеонов.

Заменик претседателот на бугарската Влада и се заблагодари на бугарската потпретседателка Илијана Јотова, која исто така се ангажирала во дискусијата за изнаоѓање на решение за прашањето за олеснување на режимот за добивање од бугарско државјанство.

Latest Posts

Заев: Глас за Мицкоски и ДУИ е губење на европската иднина

„Искрен став е тоа дека ДУИ треба да оди во опозиција. Изморени се нивните гласачи. Навлезени се ДУИ во системот и не знаат за...

Јовановска од Делчево: За помалку од 3 години поддржани правни субјекти и невработени лица со финансиски средства од над 100 милиони денари

Над 600 невработени лица од кои најголем дел млади лица до 29 години од Делчево активно ги користеа мерките на Владата за зголемување на...

Кедев: Граѓаните ќе гласаат за две можности – нестручност или обнова

Проф. д-р Сашко Кедев: На 15-ти јули граѓаните имаат две можности: 1. Да поддржат целосна конфузија во здраството и нестручни економски политики! 2. Или да гласаат за...

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.