fbpx
15 C
Skopje

Бугарскиот јазик е источен дијалект на македонскиот јазик, обвини Цуцуловски

АКТУЕЛНО

Универзитетскиот професор Љубомир Цуцуловски се вклучи во коментарите поврзани со македонскиот јазик и оспорувањето од страна на тоа од нашите источни соседи, Бугарија.

Тој на својот Фејсбук статус испрати порака со која крена лавина од реакции, најавувајќи дека КОГА Е БАЛ, НЕКА Е БАЛ.

-КОГА Е БАЛ, НЕКА Е БАЛ. Откако Бугарската академија на науките (БАН) постави знак на еднаквост помеѓу бугарскиот и македонскиот јазик, бугарскиот јазик може слободно да се смета за источен дијалект на македонскиот јазик. Дали Бугарите се источна варијанта на Македонците, БАН накнадно ќе утврдува,- напиша Цуцулковски.

КОГА Е БАЛ, НЕКА Е БАЛ. Откако Бугарската академија на науките (БАН) постави знак на еднаквост помеѓу бугарскиот и…

Posted by Љубомир Цуцуловски/Ljubomir Cuculovski on Friday, December 13, 2019

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -