17 C
Skopje

Краток спој

Лаком г’з

Финалето на Европскиот суперкуп во фудбал, како што е и планирано, ќе се одржи во главниот град на Македонија - Скопје. Нашиот главен град...

Боже благослови ја Америка

Денеска едната од двете држави кои имаат најголем геостратешки интерес од постоењето на Р. Македонија го слави својот Ден на Независноста... Во последно време македонскиот...

На наше „море“.

Знам како да се сузбие негативниот ефект од заедничката прослава со „лошите“ Бугари (да не речам Татари 🙂 ). Браќата Срби треба да дозволат...

Нашите од Перт

Ако во Македонија сè уште не сме преброени поради ред „државотворни“ причини (веќе 15 години), „нашите од Перт“, а и од другите градови „огништа...

Конзенсус

Комесарот за проширување на ЕУ, Јоханес Хан побара конзенсус од лидерите на политичките партии, за важните прашања поврзани со евроинтеграцијата на Р. Македонија. Хан изгледа...

Нешто ќе те питам бабо…

Ова е споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода. Ова е споменикот на една од најмаркантните личности во историјата на ВМРО и Македонија. Водачот...

Географски најблиску – Дипломатски најдалеку

   Географски најблиску, дипломатски најдалеку. Вака во четири збора можат да се опишат македонско - бугарските односи во последните неколку години. Она што Груевски не успеа...

Малку за татко му на Самоил

Чудна работа мајката... Самоил бил македонски цар, од ерменско потекло, со бугарска круна и со татко висок бугарски аристократ од времето на бугарскиот цар...

Да не си им во кожите…

Најавеното затоплување на односите меѓу Македонија и Бугарија ќе донесе многу немирни ноќи за еден куп големи „македонски“ патриоти. Да не си им во...