14 C
Skopje

Колумни

Човекот се раѓа во својот јазик, а не во гинеколошко – акушерска клиника

Човекот се раѓа во својот јазик, а не во гинеколошко – акушерска клиника (Петер Слотердијк) Ниедна толпа, не останува силна во присуство на човек за...

Петарда за секое дете

Со кое право ние очекуваме од нашите деца да тргнат од оваа стартна позиција и да бидат конкурентни на светскиот пазар,  да ни испорачаат...

Георгиевски до Андов: На таквите како тебе, сакавме да им создадеме експлозија во главата дека имало идеја за независна Македонија (2)

Втор дел од колумната на претседателот на ВМРО Народна партија Љубчо Георгиевски за неделникот „Фокус“ НЕСПОМЕНАТИТЕ СВЕТЛИ И СВЕТИ ИМИЊА НА ВМРО - ОБЕДИНЕТА    Повторно доаѓаме...

Не е потребна „длабинска анализа“, просто е како грав…

Длабинската анализа која ја најави претседателот на ВМРО ДПМНЕ вечерта по прогласувањето на катастрофалниот пораз од локалните избори некако многу длабински се задлабочи и...

Георгиевски до Андов: Името ВМРО, го ставивме поради таквите како тебе кои беа симбол на југословенството! (1)

Пишува: Љубчо Георгиевски за неделникот “Фокус“     Со веќе видливиот крај и политички крах на ВМРО-ДПМНЕ, се повеќе и повеќе политичари, колумнисти, аналитичари, но и квази...

Тивкиот глас на ВМРОвецот

Да, така е! Изгубивте од “нашите”! Ви пресуди гласот на тивкиот Вмровец на кој се сеќававте само пред избори. Да, токму оној, кој вашите...

По изјавата на Зоран Заев и прва реакција

Доколку Македонија влезе во НАТО или пред влезот ,Русија нормално со жесток вокабулар би се спротиставувала.И толку.Па тоа им е нив работата,да се спортиставуваат...

Еве зошто изгубивте г – не Ѓорчев

  Новата ера заврши уште пред дa започне. Кампањата на ВМРО-ДПМНЕ се темелеше на “старо - нови“ ветувања за автопатишта/патишта, 150. 000 нови работни места,...

Зошто „европско“ ВМРО–ДПМНЕ?

ФОТО: Поглед   Нација Мултиетничкиот карактер на Република Македонија има силно влијание врз внатрешно политичките односи во земјата, но и врз политичките програми и конкретните политики на...