10 C
Skopje

Колумни

Популистот, фашистот и конзервативецот (2)

Во својата суштина, конзервативниот човек е многу тивко и интелигентно суштество. Тој е многу потолерантен од либералот. Ако го прашаш: "Ти каков си, од кои...

Популистот, фашистот и конзервативецот (1)

Јас не сум политиколог (и никогаш нема да бидам како што пее Кирил Маричков (бугарски рок музичар, бел. ред)), но не можам да ја игнорирам...

Изминаa цели 11-12 години од борбата со тотално лудачкиот режим на ВМРО-ДПМНЕ

Бев многу пати под закани за физички пресметки ,2-3 пати монтирани процеси за кои и денес тврдам дека се премногу смешни и дека еве...

Македонецот на тезга

Караваните ги завршија своите финални кругови. Ако некој мислеше дека по смената на власта, ќе дојде до опуштање од стегата околу македонскиот гласач, гадно...

Половина век култ кон ликот на еден масовен убиец*

Што може да ги натера три генерации западни либерали со идеали за хуманизам, слобода, правда и еднаквост да се возхитуваат на еден садистички масовен...

Ѓекна још није умрла ал ускоро ќе!

Ова е оригиналниот наслов на култната црногорска телевизиска серија од раните осумдесетти години на минатиот век. Во неа многу порано од било кој и...

ДУИ не ја затвори вратата со ВМРО-ДПМНЕ

Последните истражувања на јавното мислење покажаа дека поделеноста на гласачкото тело на Македонија, од последните парламентарни избори лани во декември, речиси не е променета. Овие...

Локални избори

Обично се согласувам со луцидните (кратки) опсервации на имењакот Лозановски во „Слободен печат“. Овојпат – не. Мислам на оние негови забелешки (текст „Просто како...

За пензиите

Се чудат пензионериве зошто на некои им ја покачиле пензијата за 200 денари, на некои за 400, на некои за 600. Пари за кои...