9 C
Skopje

Делчево лидер по транспарентност во Источно-планскиот регион

АКТУЕЛНО

Со индекс на транспарентност од 41,67% Општина Делчево на Листата на рангирање по индексот на веб-транспарентност е прва општина во Источно-планскиот регион и на 9 место на ниво на државата.

Ова го покажуваат резултатите на Центарот за управување со промени кој спроведе истражување во периодот февруари-март 2020, кое се однесува на веб-транспарентноста на општините во РСМ.

Барометарот за веб-транспарентност ги рангира ЕЛС според нивото на проактивна транспарентност во рамки на дефинирана рамка на индикатори. Индикаторите се составен дел на Стандрадите за е-транспарентност на единиците на локалната самоуправа, како дел од проектот „Граѓанинот на прво место“ финансиран од ЕУ.

За добивање на резултатите се користени веб-страниците на сите ЕЛС од аспект дали одредени информации се објавени на веб-страницата и во која мерка, а согласно со 78 индикатори.

Градоначалникот на Општина Делчево, Горан Трајковски , истакна дека изминатиов период активно се работеше на подигање на транспарентноста на Општината, посебно активната транспарентност, а како најдобра алатка за транспарентност е користена веб-страницата.

-За постигнување на овие зацртани цели, изминатиов период Општина Делчево донесе и Стартегија за надворешна комуникација, а две години по ред се изготвува и Годишна програма за односи со јавност и промоција на Општина Делчево. Значи работевме стратешки и плански, а од февруари годинава е активна и новата веб-страница. Се изработува и е-информатор, а се објавуваат и сите документи кои имаме законска обврска да ги објавуваме, но и информациите и податоците врз основа на активна транспарентност. Сакам да истакнам дека на ова поле ќе работиме и во иднина и дека ова рангирање на Општина Делчево во првите 9 општини на ниво на државата е само поттик и доказ дека сме на вистинскиот пат, рече Трајковски.

Центарот за управување со промени вакво истражување има спроведено и во 2016 и во 2018 г.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Д-р Караџовски: До последните капки пот од нос ќе работиме

Д-р Жарко Караџовски на денешната прес конференција напомена дека најголем број од пациентите се со лесна клиничка слика. Дел од симптомите се слабост малаксаност,...

Заврши најновата владина седница: Донесени се следните одлуки

Владата на Република Северна Македонија на денешната 15-та редовна седница ги усвои дополнувањата на ребалансот на Буџетот на Република Северна Македонија за 2020 година...

Ковачев: Наместо бугарски фашистички окупатор пред споменицоте да стои бугарска администрација составена главно од Македонци

Откако министерот за одбрана на Бугарија, Красимир Каракачанов во едно од своите телевизиски интервјуа се закани дека ќе испрати полк во Македонија кој ќе...
- Advertisement -