fbpx
21.8 C
Skopje

Денеска е Св. Архангел Михаил – што треба да прават болните а што не смее да се прави

АКТУЕЛНО

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 6 септември.

Денеска е Св. Архангел Михаил.

Главниот празник на свети архангел Михаил се празнува на 8 ноември (јулијански календар). Се вика Собор на свети архангел Михаил.

Денес, пак, црквата утврдила да се празнува споменот на неговите чуда што се случија во местото Хони, близу Ерапол во Фригија, каде што подоцна исто во спомен на неговите чуда беше подигната црква посветена на свети архангел Михаил.

Многу традиционални верувања за овој ангел. Тој ги посетува сите болни луѓе. Затоа и треба да обрнете внимание, доколку застане кај нозете не е добро, а ако застане над главата ќе биде добро и болниот ќе се излекува.

Многу од христијаните веруваат дека е жив, па за неговата слава не прават пченица.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -