13 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Џамбаски за Поглед: Комунизмот претставува злосторство против човештвото

Пишува за Поглед Ангел Џамбаски, бугарски европратеник кој доаѓа од партијата ВМРО БНД.

Триесетгодишнината од падот на Берлинскиот ѕид и распаѓањето на комунизмот во Источна Европа, најавуваат лидерите на Србија, Албанија и Северна Македонија во Охрид наречен простор за слободно движење меѓу трите држави „Малиот Шенген“. Оваа намера предизвика легитимна загриженост кај другите Балкански земји, бидејќи тоа е обид за обнова на поранешна Југославија.

За жал, како и во некои други земји во Источна Европа и во Македонија се набудува носталгија за минатото, а особено за комунистичкиот период.

Затоа, соодветно е да се обрне внимание на вкупното занемарување на комунистички злосторства на територијата на Македонија, кои до денес не се осудувани од страна на оние кои управуваат со државата. По завршувањето на Втората светска војна, новите југословенски територии во Македонија „Владетелите“ започнаа активна политика за бришење на минатото. Стотици беа убиени без пресуда, многумина исчезнаа без трага. Извршени се поголем број на апсења и злосторства без никаков суд и пресуда.

Тие денес не ги заобиколуваат ниту почитуваните членови на АСНОМ. Три симболични примери што го потврдуваат комунизмот на југословенските Срби што тогаш владееше.

Првиот е на Методи Андонов-Ченто, кој е вистински борец за независна Македонија а кој станува непријател на новите власти на Тито по што станува затвореник во Идризово, како резултат на што тој се разболува и умира веднаш по неговото ослободување. Може да се заклучи дека
Ченто сакаше промена во Македонија, но тој јасно не се согласуваше со тоа што го сакале југокомунистите.

Втората позната жртва на српската асимилистичка политика е солунскиот атенатот Павел Шатев. И покрај неговата вмешаност во градењето на Македонија како дел од новата федерална Југославија и неговите дејствија во АСНОМ тој силно се навредува од агресивната асимилациона политика на Србите, притоа алармирајќи дека македонскиот јазик присилно се србизира.

Како резултат на неговите активности во 1949 година тој беше уапсен од југословенските власти и затворен во затворот во Скопје, подоцна интерниран во Битола, каде бил задржан во куќен притвор до 1951 г. кога неговиот труп беше откриен на битолската депонија.

Така Белградските југоисточни комунисти му се заблагодарија за неговата услуга. Така заврши судбината на славниот солунски убиец пред кого се тресеше Османилската империја Sic transit gloria mundi.

Третиот пример е веројатно помалку познат, но многу индикативен. Се работи за учител Панко Брашнаров, кој е разочаран од политиката на новите југословени.

Властите по војната силно се изјаснија против асимилистичката политика во Југославија. Ја нагласуваа забраната за печатените медиуми на и натаму вазалната позиција на новоформираната македонска комунистичка партија споредено со југословенскиот. Како резултат на сето тоа, Панко Брашнаров е уапсен во 1950 година и испратен во логорот Голи Оток, каде што почина по едногодишен престој.

Се разбира, не треба да заборавиме на еден од особено амблемските случаи на ѕверства извршени од УДБА под влијание на Јужните комунисти. Се разбира, станува збор за Струмичка Петорка. Петте студенти кои имаа најголема желба да издејствуваат политичка независност и достоинство за својата татковина, а кои беа застреални од удбашите.

Подоцна, нивните коски се руинирани – целосно во стил на југословенски насилници. Затоа мора да бидат недвосмислено осудени. Бидејќи комунизмот е злосторство против човештвото!

Овие примери, како и занемарувањето на југословенските злосторства по војната на голем број македонски влади се историска грешка. Сите земји од Источна Европа ги осуди комунистичките режими што го одложија нивниот развој со децении. Тие ги осудија омразените идеологии и решија да продолжат понатаму во нивниот историски развој. Нужно е и Македонија да ја затвори оваа крвава страница од својата приказна.

Сè друго би значело дека надлежните во Скопје исто така го сакаат тоа намерно водат политика за воскресение на југословенскиот неуспех.

Latest Posts

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.