fbpx
6.8 C
Skopje

Оставил свински бут во автомобилот во Австралија, а по 10 часа имал што да види

АКТУЕЛНО

Во Австралија во вторникот на 17 декември е измерена просечна максимална температура од 40,9 степени Целзиусови и тоа беше најтопол ден од почетокот на мерењето.

Веќе шести ден по ред температурите не се спуштаат под 40 степени.

На тие екстремни горештини се топи дури и асфалтот на патиштата кој работниците го полеваат со вода.

Колку е жешко, покажува и снимката од Сту Пенеглеи од Перт. Тој купил 1,5 килограми свински бут и одлучил да го остави во автомобилот 10 часа за да види што се случило.

Тука бил и термометарот за да ја следи температурата.

Од утрото, кога било 30 степени, се искачила до 81 степен до пладне. Пегели вели дека во автомобилот веројатно било потопло зошто немал затемнети стакла.

„Немојте ништо и никого да оставате во врел автомобил. Ако видите деца или домашни миленици како седат во автомобил, немојте да се двоумите да ги скришите прозорците“, рече тој.

Инаку, претходниот топлотен рекорд во Австралија бил во јануари 2013 година, кога просечната температура била 40,3 степени Целзиусови.

Се очекува дека новиот рекорд наскоро ќе биде надминат поради ширење на топлотниот бран кој би можел драматично да ги засили шумските пожари во земјата.

Car pork roast

Who needs a slow cooker when you've got an old Datsun Sunny!Stu Pengelly successfully cooked a 1.5kg pork roast in his car on Friday as the temperature in Perth nudged 40°C. ☀️🐖🚗He said the temperature in the car reached 81°C in the heat of the day and after 10 hours cooking, the roast was done and ready to eat.Mr Pengilley said his experiment showed how dangerous it was to leave childen and pets alone in hot cars.

Posted by ABC Great Southern on Sunday, December 15, 2019

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -