27 C
Skopje

Еве што се измислиле жените, а вие денес не можете да живеете без овие изуми

АКТУЕЛНО

До крајот на 20 век само 10% од од сите патентирани иновации беа дело на жени. Причината за тоа не е дека жените не се паметни или креативни, туку жените во минатот се соочувале со големи тешкотии и деградирање на нивниот труд и идеии.

Еве некои од најпознатите изуми – дело на жена

Сибила Мастерс, жена која живеела во американските колонии. Таа набљудувајќи ги Индијанците дошла до идеја како од пченката да прави палента .Кога отишла во Англија со цел да обезбеди патентирање на нејзиниот изум, влстите не и дозволиле бидејќи во тоа време било забрането жените да поседуваат било што, а и интелекутуалната сопственост била резервирана исклучиво за мажите.

Во случај кога некоја умна жена ќе успеела да создаде нов производ, нејзиниот сопруг или татко можел да го патентира производот, па така во 1715 година Присила успеала да ја патентира палентата на име на нејзиниот сопруг, Томас.

Мари Кис била првата американска жена која успеала да патентира производ на нејзино име.

Во 1809 година таа успеала да ја осмисли првата ткајачка машина за шапки, што било од огромно економско значење за Нова Англија. Со тоа парче хартија на нејзини име Мари го отвара патот на жените.

Маргарет Наит ги измислила хартиените кеси со четрвртасто дно. Таа не ги измислила хартиените кеси, но дошла до идеја да го промени нивното дно, бидејќи претходните биле многу непрактични. Во 1870 година таа конструирала дрвена машина која сече превитукува и лепи.

Кога Маргарет се обидела га го патентира својот пронајдок открила дека Чарлс Ан, кој ја видел нејзината работа неколку месеци претходно го украл нејзиниот пронајдок.

Таа покренала тужба,и во судскиот процес се користела со своите скици, нацрти и пресметки за да докаже дека таа е вистинскиот иноватор.Подоцна на нејзино име има 20 патентирани производи.

Првата машина за миење садови ја измислила некоја измачена жена на која и се смачило постојано да мие садови и да има испукани раци.

Но не, првата машина за миење садови е измислена во 1883 година од страна на Џозефин Кочран, богаташка која многу се нервирала кога нејзините помошнички ќе скршеле некој порцелански сад, по богатите забави кои таа ги организирала.

На почетокот на 20 век, Мери Андерсон, смислила начин како да им помогне на возачите во Њујорк, кои морале да застануваат да го бришат предното стакло на автомобилот.

Фото

Гледала како мажите по дождот со рака одвнатре ги бришат шофершајбните и дошла о идеја да направи брисачи кои ќе се однадвор на самото стакло кое го управувал возачот одвнатре. во 1916 тие станале стандардна опрема во возилата во Америка.

Верувале или не толку корисниот панцир е дело на жена. Во 1965 година Стефани Кволек, успеала да го патентира панцирот како нејзин личен пронајдок.

1845, Sarah Mather доби патент за изумот – телескоп за подморница.

Martha Coston – го патентирала принципот на комуникација со светилки кои се користи во морнарицата.

Првиот градник го измислила во 1913 Mary Phelps Jacob.

Susan Kare – една од заслужните луѓе што го донесоа на свет апле компјутерот

Ada Lovelace – направила алгоритам за компјутер кога тој не ни постоел. ја сметаат за првиот програмер 1843 – во нејзина чест има и програмерски јазик АДА

Radia Perlman – го измислила СТП што помогна вмрежување на комјутерите – поради тоа го добила и името мајка на интернетот.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Цаца Биљановска поднела приговор за казната од 10.000 евра, денеска се појави во суд

Поранешната директорка, а сега докторка на Кожната клиника, Нина Цаца Биљановска поднела приговор на предлогот на Обвинителството да биде казнета со 10 илјади евра...

Косово воведе задолжителен тест за влез на граѓаните од Македонија, Црна Гора и од БиХ

Косовската влада воведе задолжителен негативен тест РТ-ПЦР при влез во земјата за граѓаните од Македонија, Црна Гора и од Босна и Херцеговина. Тестот е со...

Се формираат регионални „Ковид – центри“ во 16 општини

Градоначалниците на 16 општини во земјава го поддржаа предлогот на Министерството за здравство и на Комисијата за заразни болести за формирање регионални „Ковид-центри“ во...
- Advertisement -