16 C
Skopje

Евростат: Малопродажбата во јуни во ЕУ порасна за 5,2 отсто, а во еврозината за 5,7 проценти

АКТУЕЛНО

Рекорд: Над 1000 заразени во последните 24 часа

Во последните 24 часа се направени 3294 тестирања, а регистрирани се 1085 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 447, Куманово 69, Дебар 9, Штип 39,...

2748 тестови: Регистрирани 934 нови случаи на Ковид 19

Во последните 24 часа се направени 2748 тестирања, а регистрирани се 934 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 420, Куманово 35, Дебар 5, Штип 20,...

Седум општини почнуваат со развој на социјални услуги на локално ниво

Министерството за труд и соцјална политика денеска потпиша грантови за развој на социјални услуги со општините Карпош, Берово, Чаир, Липково, Демир Капија, Ново Село,...

Обемот на трговијата на мало во Европска унија зво јуни забележа раст од 5,2 проценти во споредба со мај, а во еврозоната порастот е за 5,7 отсто, соопшти денеска Евростат.

Податоците покажуваат дека обемот на малопродажба во ЕУ и во еврозоната се врати на новото од февруари, кога не беа во сила мерките за затворање на економијата поради пандемијата со Ковид-19.

Додека во мај обемот на малопродажбата во еврозоната се зголеми за 20,3 проценти, а во ЕУ за 18,3 отсто.

На годишно ниво, малопродажбата и во еврозоната и во ЕУ во јуни 2020 година забележа раст за 1,3 проценти.

Најголем раст на промет во еврозоната во јуни е забележана во продажбата на горивата за 20,4 проценти, додека на месечно ниво прометот на непрехранбените производи порасна за 12,1 отсто. Од друга страна, месечниот промет на храната, пијалаците и цигарите се намали за 2,7 проценти.

Сличен тренд имаше и во ЕУ, каде продажбата на горивата за автомобилите во јуни порасна за 16,9 проценти во однос на мај, додека прометот на непрехранбени артикли се зголеми за 10,6 отсто, додека храната, пијалаците и цигарите забележаа пад од 2,2 отсто.

Најголем месечен пораст на прометот на мало е регистриран во Ирска (21,9 проценти), пооа следат Шпаниај (16,5) и Италија (13,8 отсто), а накјголем пад има во Австрија (2,5) и Германија (1,6 проценти).

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Рекорд: Над 1000 заразени во последните 24 часа

Во последните 24 часа се направени 3294 тестирања, а регистрирани се 1085 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 447, Куманово 69, Дебар 9, Штип 39,...

2748 тестови: Регистрирани 934 нови случаи на Ковид 19

Во последните 24 часа се направени 2748 тестирања, а регистрирани се 934 нови случаи на ковид-19 во: -Скопје 420, Куманово 35, Дебар 5, Штип 20,...

Регистирани 33 деца позитивни на коронавирусот: Состојбата во градинките е под контрола

Од отворањето на градинките на 9 септември до денеска регистрирани се вкупно 33 деца позитивни на корона-вирусот и 109 вработени. Во моментов во изолација...

Османи: Се надевам дека следната недела ќе седнеме да разговараме со Захариева

Се надевам дека следната недела ќе се обезбеди формат да седнеме и да разговараме со министерката Екатерина Захариева, бидејќи навистина се ближат деновите кога...
- Advertisement -