fbpx
14.8 C
Skopje

ГДУ: Строги санкции за оние кои ќе се осмелат физички или вербално да нападнат новинар

АКТУЕЛНО

„Граѓанско демократската унија го поздравува напредокот нотиран во Извештајот на Европската Комисија за подобрување на климата во медиумите и основните човекови права. 
Во медиумската сфера мора да има трајни и кредибилни реформи. Медиумите мора да бидат ослободени од политичко влијание и да биде охрабрено истражувачкото новинарство. Медиумите не смее да дејствуваат како гласноговорници на центрите за комуникација на политичките партии во земјава. Неопходна е департизација и професионализација на јавниот радиодифузен сервис и регулаторното тело – Агенција за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги.
Апелираме до парламентарните политички партии да го почитуваат она што го потпишаа пред две години во Пржино и да ги следат препораките од Прибе. Исто така гласот на медиумиските претставници е многу важен во целиот процес и нивните забелешки мора да бидат земени в предвид. Само со отворен дијалог и вклученост на сите заинтересирани страни може да се подобрат работите.
ГДУ се залага и за строги сакнции за оние кои ќе се осмелат физички или вербално да нападнат новинар, ваквите случаи не смее никој да се обидува да ги заташка и не смее да заглавуваат во судските лавиринти. Во иста насока е и Извештајот на ЕК дека кога станува збор за напад или закани упатени кон новинари мора да има нулта толеранција.
Европската комисија потсетува дека се неопходни и реформи за заштита на човековите права. ГДУ бара поголема инклузија на помалите етнички заедници во општеството бидејќи секојдневно сме сведоци на една политика која води кон би-националност. Ние се залагаме за вистинско мултикултурно општество. Потребна е сериозна политичка волја за вистинска малцинска политика. Ајде да видиме дека ова навистина може да биде „Едно општетсво за сите“, а не само за Македонците и Албанците“, се вели во соопштението на Граѓанско демократската унија (ГДУ).

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -