21 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Холандија донесе одлука да го смени името

Властите на Холандија донесоа одлука да се укине името, и од сега државата ќе се нарекува Нидерланд.

Одлуката да се отфрли Холандија од употреба е донесена со цел промена на имиџот на таа земја. Министерстватата, универзитетите, амбасадите и компаниите од овој месец ќе го користат името Нидерланд.

Официјалното име на земјата е Кралството Нидерланд, а зборот Нидерланд е составен од зборот „neder“, што во германските јазици значи „ниско“, и „land“, што значи земја. Буквален превод на официјалното име на оваа земја ќе биде „Кралство на ниските земји“.

Latest Posts

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.