20 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Мицкоски: Граѓаните на Иловица и Штука ќе одлучуваат за рудниците

Во изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ граѓаните на Иловица и Штука ќе најдат дека тие ќе одлучуваат што ќе се случува со рудниците овде. Вие...

Мисајловски: Ѓорче Петров одбира обнова на Македонија

Мирче Ацев е едно од населените места во Ѓорче Петров каде што победничката атмосфера се чувствува на неколку денови пред 15-ти јули. Заедно со...

Хрватската десница пропагира етатизам наместо класичен економски либерализам

Марјан Опачак: Хрватските политичари од десниот спектар повеќе пропагираат етатизам наместо вистински конзерватизам. Голем дел се во суштина десничарски марксисти наместо класични економски либерали!

Ексклузивно за Конзерватив МК и Поглед МК, изјави од повеќе хрватски политичари, аналитичари и политички новинари. Сите прашања и одговори ќе ви ги пренесеме. На Марјан му беа поставени 3 прашања, ви го пренесуваме едното:

ПРАШАЊЕ: Претседателски избори во Хрватска покажаа дека повеќе од 50% од гласачите цврсто се определија за десничарски кандидати. Каква е иднината на конзерватизмот во Хрватска?

Конзерватизмот како идеологија и не знам баш како се одразува врз гласачите. Политичарите (поготово тие во десниот спектар) ретко пропагираат класичен либерализам во економијата, напротив тие се однесуваат како еден вид на десничарски социјалисти. Многумина пропагираат апсолутен етатизам, политички систем во кој стопанството се наоѓа во државни раце или е под силен државен надзор како и филозофија која вели дека силните владини регулации се неопходни. Исто така, знаат да играат и со социјалистички мантри како класични државни вработувања, мешање на државата во пазарот и слично.
Таква екипа се собра и околу Мирослав Шкоро, не само во ХДЗ или другите, така да не би рекол дека се работи за некој класичен конзерватизам.

Марјан е главен и одговорен уредник на Otvoreno.hr.

Latest Posts

Мицкоски: Граѓаните на Иловица и Штука ќе одлучуваат за рудниците

Во изборната програма на ВМРО-ДПМНЕ граѓаните на Иловица и Штука ќе најдат дека тие ќе одлучуваат што ќе се случува со рудниците овде. Вие...

Мисајловски: Ѓорче Петров одбира обнова на Македонија

Мирче Ацев е едно од населените места во Ѓорче Петров каде што победничката атмосфера се чувствува на неколку денови пред 15-ти јули. Заедно со...

АКТУЕЛНО

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.