fbpx
13 C
Skopje

Интервју со Ариф Калгури, кандидат за претседател на Факултетско студентско собрание на Филозофски факултет-Скопје

АКТУЕЛНО

Според извори од ВМРО: Мијалков бил во соседна земја, но се вратил назад

Сашо Мијалков, екс директорот на УБК и понатаму е актуелна тема. Поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков, сепак, побегнал од земјата и стигнал до Белград,...

Битиќи: Нема да се дозволат свадби. Немам храброст да одам против препораките на комисијата

Откако неколку дена угостителите кои организираат свадби, ноќните клубови и музичари протестираат поради забраната за работа, вицепреммиерот за еркономски прашања Фатмир Битиќи кажа дека...

Спасовски: Во ваква ситуација нормално беше секој да е гневен

Во моментот Сашо Мијалков е на издржување на мерката домашен притвор во неговиот дом. Тој овие денови не ја напуштил државата и цело време...

Сите мислеа дека побегнал а Мијалков се појави: Вели се изолирал поради температура

Сашо Мијалков е во Македонија. Се извини на целата македонска јавност затоа што сите го барале, а тој бил изолиран заради висока температура. Тој замина...

Денес нашата екипа Поглед.мк разговараше со кандидатот за претседател на Факултетското студентско собрание на Филозофски факултет – Скопје. Станува збор за Ариф Калгури, студент од трета година на Институт за Социјална работа и социјална политика.

Ариф ни раскажа за дел од заложбите на кои тој ќе се посвети да ги реализира, доколку неговите колешки и колеги му ја дадат поддршката на изборите, кои ќе се одржат на 9-ти ноември на Филозофски факултет од 10 до 13 часот.

Поглед: Ариф, во кратки црти – кои се темелите на твојата програма, што е тоа што им го нудиш на студентите од Филозофски факултет?

Ариф: Најпрво, ви благодарам на поканата да ја презентирам својата програма пред широкиот аудиториум и секако пред студентите од Филозофски факултет. Приоритет пред се ќе биде подобрување на студентскиот стандард на студентите на нашиот факултет. За таа цел ќе се формира тим кој ќе се залага трошоците кои непотребно ги плаќаме да бидат сведени на минимум, овде, пред сѐ, мислам на целосна поддршка на УСС – УКИМ за барањето поднесено до Сенатот на УКИМ за укинување на сумата која ја плаќаат студентите за ИКСА.

Ќе се залагаме и за подобрување на онлајн наставата и надминување на пречките при реализирање на истата, како и помош на студентите кои немаат технички услови за следење на онлјан настава (ИТ уред, интернет и слично).

Поглед : Како ќе бидат носени одлуките во рамки на ФСС?

Ариф: Ќе правиме анкети преку кои студентите ќе можат да го изнесат своето мислење за сите поважни прашања. Ќе развиеме демократска атмосфера во рамки на ФСС, на која секој ќе може да го каже своето мислење и секое мислење ќе биде исто вреднувано без разлика дали е во раководството или надвор од него.

Поглед: Како ќе биде организирана работата во рамки на ФСС?

Ариф: Ќе составиме комисии за организација на студентски настани, конференции, работилници. Ќе организираме средби со студентите со цел да се запознаат со работата на ФСС. Ќе воспоставиме силна соработка со одделенијата за студентски прашања при Филозофскиот факултет.

Поглед: Кои настани би ги организирале во рамки на вашиот факутлет?

Ариф: Редовно ќе се организираат студентски средби (во зависност од условите, би биле онлајн или на факултет) на кои тема на дискусија ќе бидат актуелните проблеми со кои се соочуваат студентите. Ќе организираме средби со Деканатската управа и со тоа ќе им овозможиме на студентите да дискутраат со раководството на факултетот. Организација на хуманитарни акции за семејствата погодени од здравствено-економската криза предизвикана од Ковид-19. Активно и одговорно ќе дадеме поддршка за изработка на списанието „Внатрешен патник“ кое се изработува од страна на студентите на Филозофски факултет. Ќе организираме посета на институции, невладини организации од сферата на општествените и хуманистичките науки.

Поглед: Што ќе преземете за подобра соработка со факултети од други земји?

Ариф: Ќе дадеме поддршка и промоција на настан кој се одржува секоја година на нашиот факултет – „Меѓународната недела“ на кој во текот на таа недела има предавања од еминентни професори од регионот, Европа и светот. Ќе се залагаме за повеќе средби на кои студентите ќе имаат можност да разговараат со одговорните за програмите за студентска размена.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Според извори од ВМРО: Мијалков бил во соседна земја, но се вратил назад

Сашо Мијалков, екс директорот на УБК и понатаму е актуелна тема. Поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков, сепак, побегнал од земјата и стигнал до Белград,...

Битиќи: Нема да се дозволат свадби. Немам храброст да одам против препораките на комисијата

Откако неколку дена угостителите кои организираат свадби, ноќните клубови и музичари протестираат поради забраната за работа, вицепреммиерот за еркономски прашања Фатмир Битиќи кажа дека...

Спасовски: Во ваква ситуација нормално беше секој да е гневен

Во моментот Сашо Мијалков е на издржување на мерката домашен притвор во неговиот дом. Тој овие денови не ја напуштил државата и цело време...

Фуфо: Во коцката губиш свои пари, туѓи пари, па губиш образ, доверба, а на крај го губиш најважното, односно семејството

Љупчо Николовски – Фуфо во дебатниот магазин „Клик Плус“ на ТВ21 раскажа за своето минато поврзано со коцкањето ио лихварството. На прашање за тоа колкави...

Сите мислеа дека побегнал а Мијалков се појави: Вели се изолирал поради температура

Сашо Мијалков е во Македонија. Се извини на целата македонска јавност затоа што сите го барале, а тој бил изолиран заради висока температура. Тој замина...
- Advertisement -