fbpx
6.8 C
Skopje

Изјава на Маргарет Тачер пред 30 години: Европа неможе да биде обединета без газење на индивидуалните слободи (ВИДЕО)

АКТУЕЛНО

„Различните идентитети во Европа на различен начин го граделе континентов, кој векови наназад служи како цивилзаициски репер за остатокот од светот. Магна Карта е родена во Англија, Хуманизмот и Ренсансата се родени во Италија, Филозофијата е родена во Стара Грција, итн…

Оние кои ја обединувале Европа, газеле врз ваквите различности уништувајки го цивилзиациското наследство кое ја изградило Европа. Нашите противници во двете светски војни се бореа токму за таков проект, Европа под една единствена власт. Пред нив Наполеон го посакувал истото. Денес европјани се обединети источно од „Железната Завеса“ па прашајте ги како живеат во таквото обединување.

Европа неможе да биде обединета без газење на индивидуалните слободи, и без деструкција на нејзините различни идентитети. Токму затоа што ја сакам Европа, неможам да ја поддржам ЕУ.“

Маргарет Тачер, на денешен ден пред 30 години, 23 Септември 1988 – Бриж, Белгија

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -