fbpx
-3 C
Skopje

Како посебната “четврта власт” мас медиумите влијаат врз корона-кризата?

АКТУЕЛНО

Георгиевски: Отсекогаш сум кршел табуа

Претседателот на ВМРО-Народна партија Љубчо Георгиевски и поранешен премиер, во емисијата „24 Отворено“ на ТВ 24 Вести, истакна дека негова цел со неодамнешните предлози...

Трамп со својот говор ги „запали“ сите присутни: Ја спомнал и Меланија, а тоа што го кажал за неа

Синоќа, поранешниот претседател на САД одржал говор на конференцијата за Конзервативните политички акции. Конечно се чини дека е ставена точка за разните шпекулации за бракот...

Борис

Бидејќи ја задоволивме правдата ред е да се вратиме на старите проблеми. Сфативме со годините дека многу тешко успеваме да ја покажеме на дело нашата...

Заев: СДСМ ќе го промени своето име, скратеното име и натаму би останало СДСМ

Премиерот Зоран Заев денеска пред медиумите рече дека владејачката партија во иднина планира да го промени името од „Социјалдемократски сојуз на Македонија“ во „Социјалдемократи...

Кopoна-кpизата, еден од позначајните предизвици на 21-виот век, а несомнено глобален предизвик за 2020 година, пандемијата со кopoнавиpyсот или уште т.н К0ВИД–19, е потенцијална опасност за светот и јавното здравје на граѓаните ширум светот, како се справува егзекутвата со оваа пандемија која стана толку значајна, актуелна и присутна во јавноста?!

Виpyсот кој потекнува од Кина, познат како К0вид-19 или коopoнавиpyсот беше официјално класифициран како пандемија и несомнено има големо влијание врз здравјето на светската популација, статистичките податоци покажуваат дека многу луѓе ја губат битката да преживеат пред да се појави успешна вакцина во масовно производство.

Најпрво, ќе ги разгледам и оние мал милион ставови, поеднични мислења, целосното неформално јавно мислење, медиумска застапеност, и како мас-медиумите го имплементираат предизвикот со К0вид-19, каква е, а со тоа и каква би можела да биде психологијата на толпата.

Кopoавpyсот или уште т.н Кoвид–19, од личен проблем, а и од интерес да се изнајде соодветно решение, во едно подрачје како што беше Вухан, а потоа и на една држава како што стана Кина, од ден на ден стануваше јавен проблем или интерес на глобално ниво, со цел заштита на сопственото, а потоа и на јавното здравје на луѓето.

Доаѓам до еден заклучок, доколку луѓето не чувствуваат дека е во прашање нивниот личен интерес и доколку мислењето не е поддржано со соодветни настани, можеби од психолошки аспект фокусот на популацијата е многу помал.

Да се вратам на темата, кopoнавиpyсот постои од крајот на месец декември 2019 година, истиот се појавува во Вухан, а потоа се проширува и на целата територија на Кина, со самото известување на Светската здравствена организација (СЗО), за тоа дека Кина се соочува со проблем, непознат нов виpус, истиот постои во јавното мислење, но, интересот во Македонија на таа тема останува во сенка, со тоа што со самото доаѓање во Европа, а потоа и на Балканот, се повеќе и повеќе се става акцент на таа тема, фокусот станува се поголем, а со тоа и целокупното јавно мислење

д 26-ти февруари кога практично се појавува и првиот позитивен случај на кopонавиpyсот во Македонија, до ден денес, коopнавиpyсот или К0вид-19 е главна тема како за егзекутивата со цел изнаоѓање на соодветни мерки и препораки за спречување на ширењето на кopонавиpyсот, така и кај медиумите како канал низ кој циркулираат информациите низ различни средства како што се телевизијата, интернетот, социјалните медиуми, весници, списанија и други медиуми.

Во ера на глобализација, масовна дигитализација несомнено се соочуваме со информациски ,,бум”, самото тоа што јавното пренесување и информирање станува се понагласено кај граѓаните, се повеќе и повеќе се формираше и креираше јавното мислење по таа тема во Македонија.

Како што и напоменавме, медиумите многу го помагаат формирањето на, прво поединечното мислење, а потоа и јавното мислење, токму затоа еден од највиталните делови на цивилното општество во демократски контекст се токму медиумите. Ако цивилното општество се земе како комбинација на асоцијации, етнички норми и јавен простор, јасно е дека третата димензија во демократските општества во најголем дел ја окупираат медиумите, улогата на медиумите како главен канал на политичка комуникација во општеството, говори за нивната тежина и важност во функционирањето на едно демократско општество.

Тие се средствата кои допираат до милиони луѓе и остваруваат масовна комуникација, тие се во нашиот секојдневен живот и оставаат влијание врз многу општествени активности, за сето тоа да добие повеќе логика, би ја искористила приликата да го цитирам Ноберт Винер:

,,Дa се живее делотворно, значи да се биде добро информиран”.
Но, што значи добро информиран?! Да се вратам на темата, информацијата како информација сама по себе не е штетна, напротив, во оваа ситуација таа помага при подигнување на свеста кај граѓаните, како да се заштитат себе и другите во општеството.

Но, дали можеби моменталниот медиумски ,,бум” негативно влијае и води кон негрижа за менталното здравје на граѓаните?! Се поставува прашањето како информацијата за енормниот број на новозаболени од кopонавиpусот, бројот на лицата кои го изгубиле својот живот поради компликации од К0вид-19, бројот на слободни кревети во ифективните клиники во државата и стравот од тоа како ќе се одговори на предизвикот и дали доколку се заболат ќе им биде пружена соодветната медицинска грижа?! Дали ќе има слободен кревет?! Дали ќе има доволно лекови?! Дали ќе има слободен респиратор?! …итн итн.

Како сето тоа влијае врз менталното здравје на граѓаните?!

Еве на пример, според податоците на Државниот завод за статистика, во Македонија бројот на п0чинати лица од насилна сmpт во 2019 година изнесува 454 лица. Но, факт е дека оваа статистика и не е баш актуелна во јавноста.
Или тоа што секоја година кардиоваскуларните болести се причина за 17,3 милиони случаи на прерана сmpт, а до 2030 година, се очекува дека 23.6 милиони луѓе ќе го изгубат својот живот од овие заболувања.

Ова се проектирани бројки од Светската здравствена организација (СЗО), при што се очекува КВБ да останат водечка причина за сmрт во светот.
Порастот на сmpтност од овие заболувања во последните децении е присутна и во Македонија, болестите на циркуларниот систем учествуваат со 53,5 %, или фактот дека во Македонија во 2016 година од болести од циркуларениот систем пoчинале 10920 лица со стапка на смрност од 526,9 на 100.000 жители.

Веројатно мислејќи на коopавиpусот забораваме на други заболувања и проблеми кои можат да бидат поголема опасност за нас отколку коopoнавиpyсот, мислејќи на тоа се забораваме себе и ја занемаруваме нашата психа.

Кога сум на таа тема ќе ја споменам и транспарентноста во прикажувањето на сmpтноста од К0вид-19, со тоа се ,,турка” условно кажано во разни обвинувања за несоодветни политики на владата и министерството за здравство. Но, дали тоа навистина е така?! Еве на пример, ако во сообраќајна несреќа некое лице го загуби својот живот, и доколку после сообраќајната несреќа на тоа лице му биде земен брис и се утврди дека истиот е позитивен на коopнавиpyсот, министерството за здравство тоа лице ќе го вметне во статистиката на пoчинати пациенти од К0вид-19.
И тука се поставува прашањето дали можеби некои пациенти се водат како пoчинати од К0вид-19, иако нивната сmрт е настаната од друго заболување?!

Многу е важно како граѓаните ги примаат тие информациите, но, и какво влијание можат да извршат истите?! Голем дел од нашите секојдневни постапки се резултат и се мотивирани токму од овие покренувачи, овие ,,несвесни” елементи кои со висок процент учествуваат во формирањето на психата.

И покрај сето тоа сметам дека граѓаните не смеат да бидат негативни и изолирани, но, мора да бидат свесни, совесни, разумни и одговорни, јас сепак останувам да верувам дека оваа битка еден ден ќе биде добиена, но, се чини дека тој ден ќе се разбудиме со една сосема друга општествена, економска и политичка реалност.

Пишува: Елена Ристеска, политиколог.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

Георгиевски: Отсекогаш сум кршел табуа

Претседателот на ВМРО-Народна партија Љубчо Георгиевски и поранешен премиер, во емисијата „24 Отворено“ на ТВ 24 Вести, истакна дека негова цел со неодамнешните предлози...

Трамп со својот говор ги „запали“ сите присутни: Ја спомнал и Меланија, а тоа што го кажал за неа

Синоќа, поранешниот претседател на САД одржал говор на конференцијата за Конзервативните политички акции. Конечно се чини дека е ставена точка за разните шпекулации за бракот...

Борис

Бидејќи ја задоволивме правдата ред е да се вратиме на старите проблеми. Сфативме со годините дека многу тешко успеваме да ја покажеме на дело нашата...

Заев: Неприфатливо е добивање државјанство со сведоци, мора да има доказ

Премиерот Зоран Заев останува на ставот дека барањето на албанската опозиција со три сведоци да се даде државјанство на тие што сè уште имаат...

Заев: СДСМ ќе го промени своето име, скратеното име и натаму би останало СДСМ

Премиерот Зоран Заев денеска пред медиумите рече дека владејачката партија во иднина планира да го промени името од „Социјалдемократски сојуз на Македонија“ во „Социјалдемократи...
- Advertisement -