fbpx
38.8 C
Skopje

КОНТРОВЕРЗНА МЕТОДА: Британија и Холандија со опасна стратегија против вирусот – ќе градиме групен имунитет на нацијата

АКТУЕЛНО

Додека Европјаните од континентот ги затворија училиштата, прогласија вонредна состојба и полициски часови, Британија и Холандија ја разгледуваат опцијата кај своите граѓани да создадат колективен имунитет на корона вирусот. Во прашање е многу контроверзна метода, која би можела да загрози многумина.

Велика Британија далеку побавно реагираше на коронавирусот поради контроверзните одлуки

Училиштата, клубовите и спортските простори остана отворени во Велика Британија, а само постарите од 70. години и оние со симптоми на вирусот не треба да се движат надвор.

Британскиот одговор на кризата беше поттикнат од контроверзна теорија прифатена од врвни научници од британската влада: најдобриот начин за ублажување на долгорочните ефекти на вирусот коронална пандемија е да се овозможи вирусот да се шири природно со цел да се создаде таканаречен колективен имунитет или „имунитет“ стада ”кај популацијата.

Новата анализа на имунолозите од Империал колеџ во Лондон и лондонската школа за хигиена и тропска медицина за влијанието на вирусот корона во Италија, покажа дека до 30 проценти од заразените имаат потреба од болничко лекување. Ако се случи вакво нешто во Велика Британија, здравствените установи би биле пренатрупани и многумина ќе останат без потребната помош.

За неколку часа од извештајот, премиерот Борис Џонсон се појави на дневниот брифинг и рече дека е потребно „драстично дејствување“. Џонсон објави дека отсега Британците ќе се обидат да работат од дома колку што е можно и доброволно да се воздржат од непотребни патувања и социјални контакти.

Холандскиот премиер пак Марк Руте изјави:

„Реалноста исто така е дека во претстојниот период голем дел од холандската популација ќе се зарази со вирусот. Тоа ни го кажуваат експертите во моментов.

Тие исто така ни кажуваат дека – додека чекаме развивање на вакцина или терапија – можеме да го одложиме ширењето на вирусот а во исто време да изградиме имунитет на нацијата на контролиран начин.

Дозволете ми да ви објаснам што тоа значи.

Секој што го имал вирусот обично потоа е имун на него. Исто како и сипаниците во минатото.

Колку поголема група стекне имунитет, толку се помали шансите за вирусот да се префрли на старите луѓе и на луѓето со претходни здравствени проблеми. Целта на групниот имунитет е да се изгради заштитен ѕид околу оваа група.

Тоа е принципот.

Меѓутоа важно е да се сфати дека ќе бидат потребни месеци, па дури и подолго за да се изгради имунитет на целата популација, а во меѓувреме ќе мора колку е можно повеќе да ги заштитиме високо-ризичните групи.

Ако ја земеме предвид големата слика, има три можни пристапи.

Првиот е: контролирање на вирусот колку што е можно повеќе. Тоа треба да доведе до контролирано ширење на вирусот меѓу најмалку ризичните групи.

Тоа е пристапот што го избравме.

Линк до оригиналниот текст од обраќањето – ТУКА 

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -