fbpx
5 C
Skopje

Македонија оди во погрешна насока, опозициската ВМРО-ДПМНЕ е во предност пред СДСМ покажува анкетата на МКД.мк

АКТУЕЛНО

Македонија оди во погрешна насока, судството со години добива единица во однос на довербата кон граѓаните, владее страв во политичкото изјаснување, опозициската ВМРО-ДПМНЕ е во предност пред СДСМ, а криминалот и корупцијата се на врвот од предизвиците со кои новата власт ќе треба да се соочи. Ова се дел од резултатите од телефонската анкета на МКД.мк, спроведена од Маркет вижн на 1.200 граѓани во периодот од 12 до 20 декември

Анкетата покажува дека во однос на оценките за државните институции (градоначалник, претседател, премиер, влада, судство) никој нема поголема оценка од 2,61 (претседателот на државата). Од 1 до 5 најниска оценка доби судството (1,79), а кај премиерот очигледна е надолната линија – од 2,61 во ноември 2018, до 2,40 во декември.

Во однос на политичката определеност на гласачите ако утре се одржат парламентарни избори ВМРО-ДПМНЕ е во предност (14,17%) пред СДСМ (11,58%) од 1.200 анкетирани.

Целиот текст можете да го прочитате на МКД.МК ОВДЕ

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -