fbpx
17.8 C
Skopje

Моќта на палењето свеќа: Зошто палиме свеќа во црква и што значи тоа?

АКТУЕЛНО

Палењето свеќа има длабока симболика, Светиот Симеон Солунски ни кажува дека свеќата ги има следните значења:

Ја симболизира чистотата на нашата душа, зашто е направена од чист восок.

Мекоста на душата врз која можеме да напишеме било што.

Божјата Благодат, зашто восокот доаѓа од мирисни цветови.

Обожувањето, кое треба да го достигнеме, зашто таа се пали со оган и го храни.

Светлината Христова, која ја гори и осветлува темнината.

Љубовта и мирот, особини на секој Христијанин, зашто, додека гори, таа со својата светлина го просветува и утешува
човекот кој е во темнина.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -