17 C
Skopje

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

Никогаш помалку родени Македонци во историјата

2017та година беше најлоша година според бројот на родени Македонци – само 11.260, но по се изгледа дека тоа не беше дното. Според податоците излезени минатиот месец, бројот на родени Македонци во Република Македонија е само 10.862. Никогаш помалку
родени немало во историјата! Уделот на Македонците во вкупниот број на родени во Македонија е 50.9%, еден од најниските забележани во историјата.

На Македонија и се заканува права демографска катастрофа. Веќе во првите 4 месеци од 2019та година имаме за цели 940 деца помалку родени во однос на историски најлошата 2018-та година. Извор на податоци: Државен завод за статистика. Наслов: Северна Македонија во бројки.
Издание: 2019та година. Линк ОВДЕ

Фото

Слика на графикот: Живородени деца според припадноста кон етничка заедница на мајката и на таткото, 2018 година.

Аналитичкиот центар при политичката организација Конзерватив МК, најави дека во текот на периодот ќе објави прва публикација во однос на наталитет и неговата поврзаност со сите образовни струки.

Пишува: Стјепан Покупец – идеолошки и аналитички центар Конзерватив МК Извор на податоци: Државен завод за статистика.

Latest Posts

АКТУЕЛНО

Страшна вест од Кочани: Едно лице ја загуби битката со корона вирусот

Едно лице од Кочани, ја загуби битката со корона вирусот, потврдуваат за „Слободен Печат“ официјални избори од Општина Кочани односно градоначалникот Николчо Илијев. Веста ја...

Во соседството за карантин се користат мигрантски центри и шатори, во Македонија хотели и пансиони

Освен што се пред сериозен предизвик да го обезбедат јавното здравје дома, државите во оваа светска пандемија на коронавирусот се исправени и со извелкување...

Ако не се реагира на време, Кочани може да биде ново Куманово – истокот пред сериозен тест

Новите шест случаи на лица од Кочани заразени од коронавирусот беа повод градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев да свика итна седница на Општинскиот...

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.