24 C
Skopje

Од жариштето на вирусот: Лекарите од Вухан (Кина) кажуваат како да разликуват обична настинка од коронавирус

АКТУЕЛНО

Оние што се настинати, лесно можат да мислат дека имаат вирус на корона, но еве како да се направи разлика помеѓу симптомите.

Научниците од болницата од Универзитетот Вухан во Кина ги проучувале симптомите на КОВИД-19. Откриле како коронавирусот се однесува од ден на ден и откриле разлики помеѓу споменатиот вирус и обичната настинка.Специјалистите во Вухан студирале 138 пациенти и го поделиле текот на болеста во специфични периоди, пишува Гламур.

Прво, научниците идентификуваа 2 фази на болеста: Најчести симптоми првиот ден се треска, таа е забележана кај 99% од заразените лица. Но, може да се добие сериозен замор, суви кашлици и болки во мускулите. Во некои случаи, на горенаведените симптоми може да се додаде гадење и дијареја.Првата фаза завршува седмиот ден. Со 85% од заразените, симптомите се намалуваат, следниот ден можете да се вратите на работа ако, се разбира, работите од дома и не контактирате со други луѓе, додаваат експертите.

Вие не треба да паничите во овој момент, туку треба да се пријавите во болницата затоа што на пациентот може да му треба хоспитализација.Влошувањето на состојбата со коронавирус, велат истражувачите, се случуваат околу 17-тиот дена. До 21 ден, втората фаза на болеста завршува и пациентите кои ја надминуваат веќе може полека да се вратат во своите воспоставени навики.

Извор: Гламур

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -