fbpx
3 C
Skopje

Овој дел од телото е легло на бактерии – не може да се исчисти ни со туширање

АКТУЕЛНО

Личната хигиена е многу важна за одржување на здравјето. Но, дури и кога редовно се туширате, постои дел од телото каде што секојдневно можат да се соберат повеќе од 67 видови на бактерии. Прочитајте кој е највалканиот дел од нашето тело и како да го исчистите.

Туширањето е многу важен дел од личната хигиена. Во текот на денот, на облеката, косата и кожата, во својот дом носиме многу микроорганизми кои можат да бидат опасни за нашето здравје.

Но, иако сте се истуширале и сте ја измиле косата, постои дел на вашето тело кој се смета за највалкан и ја задржува нечистотијата дури и откако сте се истуширале. Станува збор за папокот кој е најнедостапен дел на нашето тело и со тоа може да стане вистинско легло за бактерии.

Правилниот папок е вовлечен, а поради својот облик во него многу брзо и лесно се собираат пот, влакненца од облеката, мртви клетки од кожата, лосин о сапун.

Таквиот спој е совршено место за развој на микроорганизми, па поради тоа, ако не го миете правилно и детално, може да стане причина на непријатни миризби, но и здравствени проблеми, како некои инфекции.

Истражувањата покажале дека во вовлечениот папок (во неговите набори и засеци) можат да се соберат дури 67 различни видови на бактерии, без оглед на туширањето. Ако сакате да го одржувате овој дел од телото на детален и правилен начин, употребете едноставен трик со стапче за уши.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -