fbpx
0.8 C
Skopje

10 минути дневно и ќе се случи чудо: Држете ги нозете кренати – вакви се резултатите

АКТУЕЛНО

Оваа вежба можеби мислите дека е необична, но немојте во никој случај да мислите дека е глупава измислица, затоа што истата може да биде и тоа како корисна за вас.

Вежбата е слична како јогата и има цел да воспостави врска помеѓу телото и умот, а исто така е многу важна за циркулацијата. Не плашете се доколку пробате нешто ново.

Оваа вежба нема да влијае на вашата фигура, ниту ќе ги направи вашите нозе поубави, но ќе ви помогне да се чувствувате подобро и физички и психички, што исто така е многу важно.

Пет корисни ефекти од оваа вежба: Го намалува отокот на нозете, го елиминира синдромот на уморени нозе, го подобрува варењето на храната, се релаксира нервниот систем, придонесува за психолошки мир.

Правилна изведба на вежбата: Пронајдете тивко место и одвојте 10 минути да посветите на самите себе. Треба да обезбедите услови што ќе ви овозможат да ги затворите очите и да се одморите. Ако разговарате на телефон или читате пораки во исто време, нема да го добиете истиот ефект.

Легнете на грб, бутовите треба да бидат оддалечени 15-50 центиметри од ѕидот. Свиткајте ги колената и потпрете ги потпетиците на ѕидот.

Ако бутовите се под прав агол од задниот дел, тогаш задникот ќе биде на правилно растојание од ѕидот. Исправете ги нозете и потпирајте се на ѕидот со целата област на нозете. Не ги свивајте колената и опуштете ги. Ставете перница под главата (или назад). Треба да бидете многу удобни. Затворете ги очите и дишете.

Ставете ја едната дланка на стомакот, а другата на срцето. Бидете свесни за вашето дишење. Вдишувајте броејќи до 2 и издишувајте броејќи на 4. Држете се во оваа позиција 10 минути со затворени очи. Дишете и опуштете се. Оваа вежба нè воведува во состојба на медитација, иако ние дури и не сме свесни за тоа.

Ќе почувствуваме како нашето тело уживаат во мирот и хармонијата. Со текот на времето ќе забележите дека колку почесто ја правите оваа вежба, толку подобро истата влијае на вас. Затоа, започнете уште денес.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -