fbpx
-1.2 C
Skopje

Споредбена анализа: Хрватска и Словенија 28 години подоцна

АКТУЕЛНО

Во моментите на осамостојување и создавање независна држава Словенија била за четвртина посилна од Хрватска, но денес, после три децении, таа разлика меѓу нив речиси двојно е зголемена. Покрај тоа што успеа да ја зачува индустријата и значително да се интегрира во европската економија, Словенија исто така успеа да го зачува своето население во границите на државата.

Постојат неколку европски земји кои во последните години успеале да не дозволат демографска катастрофа, едниот дел поради помал наталитет, другиот дел поради масовното иселување.

Словенците само неодамна забележаа негативен природен прираст, со малку повеќе смртни случаи отколку децата родени, за разлика од Хрватска, која одамна влезе во негативна зона. Додавање на воената миграција и масовната емиграција на населението, за што беше поштедена и Словенија – Хрватска има поразителен резултат на скоро 700.000 изгубени жители за помалку од 30 години.

Хрватска помина низ војна наназад, но разликите помеѓу развојот на двете земји почнаа да се појавуваат со основниот принцип на дејствување и разбирање на развојот. Словенечките големи фирми останаа во колективниот, односно државниот – речиси социјалистички модел на сопственост. Со нив управуваа директорите многу често наследувани од претходниот систем, додека државата го оствари своето влијание преку државни средства. Но, администрацијата не седеше со политичарите, туку со професионалните менаџери.

Помалите фирми беа оставени на приватниот сектор и последователно соработуваа со големите. Тие не дозволија деиндустријализација и одржуваа силен социјален дијалог. Словенија се разви поеднакво – индустријата не е концентрирана во градовите, туку во малите градови. Ова исто така подразбира и поправичен развој, достапност на работни места и услуги и, следствено, на популацијата низ целата земја.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -