fbpx
1.8 C
Skopje

Детално објаснета болеста која најчесто напаѓа во 30тите години

АКТУЕЛНО

Мултипла склероза (МС) е хронична, прогресивна, имунолошки посредувана, инфламаторна и дегенеративна болест на на централниот нервен систем.

Настанува кога имуниот систем ја напаѓа обвивката на нервните клетки (миелин) во мозокот, ‘рбетниот мозок и оптичките нерви, предизвикувајќи предизвикувајќи воспаление и последователна дегенерација, што води до прекин на невротрансмисијата.

Мултипла склероза (МС)

Мултипла склероза (МС) е хронична, прогресивна, имунолошки посредувана, инфламаторна и дегенеративна болест на на централниот нервен систем. Настанува кога имуниот систем ја напаѓа обвивката на нервните клетки (миелин) во мозокот, 'рбетниот мозок и оптичките нерви, предизвикувајќи воспаление и последователна дегенерација, што води до прекин на невротрансмисијата.

Posted by Roche on Monday, December 23, 2019

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -