fbpx
-4.2 C
Skopje

Младите лекари со порака: испраќаме уште една неславна година

АКТУЕЛНО

Миграцијата на стручен и квалификуван кадар не е нешто ново. Но, последните години бележиме голем раст на миграцијата на македонски граѓани како никогаш досега. Тоа го докажува и извештајот на Европската комисија за миграција на македонски граѓани од 2008 до 2018 година кон ЕУ.

„2019 година ќе ја завршиме со нов неславен рекорд: Преку 400 нови емигрирани лекари оваа година!“ – велат од Асоцијацијата на млади лекари и специјализанти на Македонија – АСМЛ.

Поранешниот министер за здравство и актуелен градоначалник на Гостивар, Арбен Таравари, истото го потенцираше пред некој ден на телевизиско гостување на Алфа ТВ. Тој наведе дека 2019 година е црна година за македонското здравство и за младите лекари.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -