fbpx
11.8 C
Skopje

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА ПРЕЛЕЖАНИТЕ ОД KOВИД-19 Боите за коса можат да предизвикаат сериозни алергиски реалции

АКТУЕЛНО

Фризери ширум Велика Британија пријавуваат дека некои од нивните клиенти, кои прележале ковид-19, имаат нови, сериозни алергиски реакции, како што се осип и црвенило на кожата, по боење на косата, и покрај тоа што ја користеле истата боја како и порано

Британското здружение за фризери и козметичари ги предупредува сите вработени во овие професии да преземат обврски да спроведат дополнителни епикутан-тестови или тн. печ-тестови, со цел да избегнат можни судски постапки.

Епикутан-тест се користи за да се докаже подоцнежна реакција на контактни алергени.

Научници од Империјалниот колеџ во Лондон истражуваат дали болеста може „да го репрограмира“ имунолошкиот систем, на сличен начин како некои други болести.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -