fbpx
21.8 C
Skopje

САД и честитаат на Македонија за пристигнувањето на вакцините преку Ковакс

АКТУЕЛНО

САД и честита на Македонија за пристигнувањето на 24,000 дози од вакцината за КОВИД-19 од Астра Зенека.

Оваа пратка, прва од неколкуте во наредните недели, e овозможена од Владата на Македонија која ја покажува посветеноста за здравјето на своите граѓани преку искористување на COVAX системот за рамномерна распределба на вакцините за КОВИД-19.

Задоволна сум дека овие вакцини, овие дози на надеж, финансирани од вашата влада, пристигнаа преку ковакс денес, рече амбасадорот на САД Кејт Мари Брнз.

Соединетите Американски Држави тесно соработуваат со владата на оваа земја за да го заштитат јавното здравје и да го зајакнат соодветниот одговор во борбата против КОВИД-19.

Со американска помош беа поддржани итните активности на Министерството за здравство за намалување на ширењето на вирусoт, за подготвување на здравствениот систем и заедниците во земјата за ублажување на последиците од КОВИД-19 како и за засилување на важноста и достапноста на точните и навремени информации поврзани со пандемијата.

ПОСЛЕДНИ ОБЈАВИ

- Advertisement -